Comisia Europeană e dispusă să se întâlnească cu indignados la Bruxelles.

EuObserver anunţă: Comisia Europeană este dispusă să se seîntâlnească cu reprezentanţii mişcării anti-austeritate „indignado” (n.r. nemulţumiţii) şi a încercat în mod activ să contacteze o parte din tinerii care au mărşăluit de la Madrid până la Bruxelles protestând împotriva Uniunii Europeane în care ei spun că interesele băncilor şi a afacerilor mari primează în faţa cetăţenilor de rând.

În cazul în care <<indignados>> vin aici, bineînţeles că  mă voi simţi obligat să mă întâlnesc cu ei”, a declarat comisarul pentru  ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale, Lazslo Andor, joi, 13 octombrie.

Inspiraţi de Arab Spring, mişcarea non-violentă a început pe 15 mai când tinerii au preluat controlul pieţelor din oraşele spaniole. Scara protestelor a tot crescut şi scăzut pe parcursul anului, dar între 6,5 şi 8 milioane de spanioli au participat la acţiunile de protest, scrie o estimare făcute de postul spaniol de televiziune RTVE. Tot ei raportează că sondajele au la bază aproximativ 80% din populaţie.

Săptămâna trecută, un grup făcând parte din „indignados” au sosit la Bruxelles după o călătorie lungă de 80 de zile tocmai din Spania. Sute de protestanţi şi-au croit drum către capitala europeană din Germania sau Olanda.

Spaniolii „indignados” au inspirat proteste asemănătoare în Grecia, Israel, Pakistan, India sau SUA. Au ocupat mai întâi Boston, Chicago şamd-taberele tinerilor au avut ca ţintă bursele de valori sau alte simboluri ale puterii economice.

Astăzi, demonstraţii sunt plănuite în 951 de oraşe şi 82 de ţări, spun capii mişcărilor.

Comisarul maghiar a declarat: „Sunt în totalitate de acord cu indignarea lor în ce priveşte şomajul”.

Cu toate acestea, el a criticat direcţionarea lor către instituţiile UE: „Ei ar trebui să fie conştienţi de faptul că situaţia nu a fost creată aici…să vizeze CE nu este, probabil, corect. Ar trebui să se ducă la Frankfurt în schimb”, a glumit acesta făcând o referinţă la sediul central al Băncii Centrale Europene.

„Noi credem că democraţia reală nu mai este posibilă într-o singură ţară, ci doar la nivel european”  a declarat unul dintre protestatari. „CE, Banca Centrală Europeană- ne impun măsurile de austeritate, dar acestea nu sunt instituţii democratice. Ei nu sunt aleşi de cetăţeni şi nu ne reprezintă interesele”.

El susţine că mişcarea nu este anti-UE, dar că în urma crizei, întregul proiect european trebuie reconstruit din temelii.

„Constituţia ar trebui să  definească noi principii de justiţie socială de-a lungul Europei, care ar pune capăt privilegiilor politicienilor şi ale bancherilor, care merge dincolo de sistemul nostru actual de partide politice şi a democraţiei reprezentative şi îmbăţişează democraţia participativă”, a mai declarat acesta.

Pentru mai multe informatii, sau pentru declaratiile sale complete puteti accesa: http://euobserver.com/851/113947

Sursa foto: roarmag.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.