Falsificarea euro a provocat daune de cel putin 500 milioane € in ultimii 10 ani. Ce masuri ia Comisia

euro coinComisia Europeană a avansat o propunere de combatere a infracțiunilor de falsificare a bancnotelor și monedelor euro. Se estimează că, de la introducerea euro în 2002, falsificarea a provocat daune de cel puțin 500 de milioane EUR. Propunerea urmărește să apere mai bine moneda euro și alte valute împotriva falsificării, prin măsuri de drept penal, respectiv prin consolidarea anchetelor transfrontaliere și prin introducerea unor pedepse minime (inclusiv cu închisoarea) pentru infracțiunile cele mai grave de falsificare. Propunerea va permite de asemenea analizarea falsurilor confiscate în timpul procedurilor judiciare, pentru a facilita depistarea altor falsuri aflate în circulație.

Vicepreședintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție, a afirmat: „Cetățenii și firmele europene au încredere în autenticitatea bancnotelor și monedelor. Însă acest lucru nu este un dat. Euro este a doua valută mondială ca importanță și vom lua toate măsurile necesare pentru a o feri de atacuri infracționale. Propunerea de astăzi ne permite să intensificăm lupta împotriva falsificării de bani prin sancțiuni penale disuasive și prin eficientizarea procedurilor de anchetă. Falsificarea de bani de către grupările criminale organizate subminează încrederea publicului în respectiva monedă și afectează semnificativ sectorul public, sectorul privat și cetățenii. Persoanele responsabile nu trebuie să rămână nepedepsite – este momentul să acoperim lacunele normative pentru a pune capăt falsificării de bani în Uniunea Europeană.”

Algirdas Šemeta, Comisarul pentru impozitare și uniune vamală, audit și antifraudă, a spus:Euro se numără printre cele mai valoroase realizări ale UE.Dar, dacă nu luptăm împreună pentru a-l proteja, nimeni nu va face acest lucru în locul nostru.O monedă unică pentru 17 țări și 330 de milioane de oameni atrage puternic infractorii.Trebuieașadar să ne asigurăm că activitatea infracțională nu dă roade.O abordare mai armonizată în privința pedepselor și o mai bună cooperare transfrontalieră ne vor ajuta să combatem cu severitate falsificarea de bani.”

Directiva, care este o inițiativă comună a vicepreședinților Reding și Rehn și a comisarului Šemeta, va impune statelor membre să pună la dispoziția organelor de anchetă instrumente eficace de depistare a cazurilor de falsificare, echivalente cu instrumentele utilizate în combaterea crimei organizate și a altor activități infracționale grave. Comisia propune introducerea unei pedepse minime cu închisoarea de șase luni pentru cazurile grave de producție și distribuție de valută falsificată și, de asemenea, introducerea unei pedepse maxime cu închisoarea de minimum opt ani pentru infracțiunea de distribuție (pedeapsă care se aplică deja pentru infracțiunea de producție, conform deciziei-cadru a Consiliului – Council Framework Decision 2000/383/JHA ). Astfel, moneda euro va fi mai bine protejată, infracțiunile de falsificare vor fi și mai mult descurajate pe teritoriul Uniunii și cooperarea dintre autoritățile judiciare se va îmbunătăți, permițând prinderea falsificatorilor.

Directiva va impune de asemenea statelor membre să asigure că centrele naționale de analiză și de analiză a monedei au capacitatea de a analiza falsurile în timpul procedurilor judiciare, pentru a permite depistarea altor falsuri aflate în circulație.

Mai multe detalii aici.

Sursa: ec.europa.eu
Foto: freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.