Comisia Europeană începe legiferarea cloud computing

cloud computing wikipediaComisia Europeană a instituit un grup de experți care vor lucra la elaborarea unor clauze sigure și echitabile pentru contractele de cloud computing, pe baza unui instrument opțional. Obiectivul este acela de a identifica cele mai bune practici pentru a răspunde preocupărilor exprimate de consumatori și de întreprinderile mici, care adeseori, din cauza lipsei de claritate a contractelor respective, sunt reticenți atunci când e vorba să achiziționeze servicii de cloud computing, se arată într-un comunicat al CE.

Crearea acestui grup de experți se înscrie în eforturile Comisiei de a spori încrederea în serviciile de cloud computing și de a valorifica la maximum potențialul acestora, în vederea stimulării productivității economice în Europa. Aceasta este una dintre acțiunile principale inițiate de Comisie în cadrul Strategiei sale în materie de cloud computing adoptate anul trecut (IP/12/1025MEMO/12/713) și are rolul de a aborda aspecte legate de cloud computing care sunt în afara sferei de aplicare a legislației europene comune în materie de vânzare, care este în prezent în curs de negociere (MEMO/13/792), informează Comisia.

„Săptămâna trecută, în cadrul Consiliului European, liderii UE au subliniat necesitatea unor măsuri care să contribuie la crearea unei piețe unice pentru serviciile de cloud computing. Comisia a luat deja măsuri în acest sens. Dacă am exploata la maximum avantajele cloud computingului, ar putea fi generate 2,5 milioane de noi locuri de muncă în Europa, iar până în 2020 produsul intern brut al UE ar crește cu aproximativ 1% pe an,” a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul european pentru justiție. „Invităm experții să pună la dispoziția consumatorilor și a întreprinderilor mici și mijlocii un set echilibrat de clauze contractuale, astfel încât aceștia să utilizeze serviciile de cloud computing cu mai multă încredere. Încrederea este un atu – cetățenii trebuie să poată avea încrederea că serviciile pe care le utilizează sunt echitabile și fiabile.”

„Cloud computing” înseamnă stocarea de date (cum ar fi fișiere text, imagini și fișiere video) și de software pe computere aflate la distanță, pe care utilizatorii le accesează pe internet, utilizând orice dispozitiv doresc. Această metodă este mai rapidă, mai ieftină, mai flexibilă și potențial mai sigură decât soluțiile informatice locale. Multe servicii care se bucură de popularitate, cum ar fi Facebook, Spotify și poșta electronică bazată pe internet, folosesc tehnologii de cloud computing, însă beneficiile economice reale se obțin atunci când aceste soluții de cloud sunt adoptate pe scară largă de întreprinderi și de sectorul public.

Strategia Comisiei în materie de cloud computing cuprinde trei acțiuni-cheie, dintre care una vizează identificarea unor clauze și condiții contractuale sigure și echitabile pentru contractele de cloud computing. Existența unor clauze contractuale standard poate contribui la facilitarea încheierii de acorduri contractuale între furnizorii de servicii de cloud computing și consumatori sau întreprinderile mici. Acestea pot, de asemenea, înlesni aplicarea normelor UE în materie de protecție a datelor, în măsura în care clauzele respective sunt relevante pentru contractele de cloud computing.

Sursa: Comisia Europeana
Foto: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.