Comisia Europeană întăreşte legislaţia împotriva fraudelor cu fonduri europene: Banii UE nu trebuie să intre în buzunarele infractorilor

Comisia Europeană a propus miercuri noi reguli penale pentru lupta împotriva fraudei care afectează bugetul european, precum deturnarea de fonduri europene, care a costat circa 600 milioane de euro în 2010, arată datele furnizate de statele membre, potrivit unui comunicat remis Calea Europeană.

Utilizarea inadecvată a fondurilor UE în scopul comiterii de infracțiuni periclitează realizarea obiectivelor UE de a crea locuri de muncă, de a stimula creșterea economică și de a îmbunătăți condițiile de trai. În situația în care în întreaga UE se exercită presiuni asupra finanțelor publice, fiecare euro contează. Prin urmare, Comisia Europeană propune noi norme pentru a combate, prin intermediul dreptului penal, fraudele care aduc atingere bugetului UE, astfel încât banii contribuabililor să fie protejați mai bine. Directiva creează un cadru mai armonizat de urmărire și sancționare a infracțiunilor penale la adresa bugetului UE, astfel încât infractorii să nu mai poată exploata diferențele dintre sistemele juridice naționale, se arată în comunicat.

Vicepreședintele Comisiei, doamna Viviane Reding, comisar al UE pentru justiție, a afirmat:„Banii UE nu trebuie să intre în buzunarele infractorilor. Este esențial să instituim norme de drept penal la cel mai ridicat standard pentru a proteja banii contribuabililor noștri. Obiectivul vizat este clar: garantarea faptului că fraudele împotriva bugetului UE nu rămân nepedepsite, făcând astfel posibilă economisirea banilor contribuabililor. Propunerea pe care o prezentăm astăzi va contribui la depășirea multitudinii actuale de dispoziții ale UE în materie de drept penal, în contextul în care, în unele state membre, o anumită infracțiune este pedepsită cu închisoarea, în timp ce în alte state membre, pentru aceeași infracțiune, nu se ia nicio măsură.”

În scopul remedierii acestei situaţii, Bruxellesul vrea să impună în toate ţările UE sancţiuni minime cuprinse între 6 luni şi 5 ani de închisoare în caz de fraudă majoră şi deturnare de fonduri europene.

Comisia prevede definiţii comune pentru infracţiuni care prejudiciază bugetul UE, precum şi o armonizare a termenelor de prescriere în cazul în care o infracţiune poate da loc unei anchete şi urmăriri în justiţie.

”Banul contribuabilului european trebuie să fie eficient protejat în fiecare stat membru. Odată cu propunerea pe care noi o prezentăm, facem un pas important pe această cale”, a declarat Semeta în timpul unei conferinţe de presă.

În prezent, peste 90 % din fondurile bugetului european sunt administrate la nivel naţional. În 2010, au fost înregistrate 600 de cazuri de presupusă fraudă referitoare cheltuieli şi încasări ale UE. Statele membre au semnalat cazuri de presupusă fraudă în valoare de 600 milioane de euro, reaminteşte Comisia Europeană.

Mai multe detalii AICI.

Înregistrarea conferinţei de presă susţinute de vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie Viviane Reding poate fi urmărită aici.

Foto: yalevantate.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *