Intelectualii români au trimis o scrisoare deschisă Bruxelles-ului

Un grup de intelectuali români – profesori universitari, cercetători în domeniul științelor fundamentale, aplicative și umaniste, scriitori și artiști români – au adresat o scrisoare deschisă oficialilor europeni legat de situaţia din România, arată informatia.ro, potrivit Adevarul.

Scrisoarea, datată 23 iulie, este adresată președintelui Consiliului European, Herman Achille Van Rompuy, președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, vice-președintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, şi secretarului General al Comisiei Europene, Catherine Day, conform informatia.ro.

Redăm o parte a scrisorii:
”Suntem acum profund îngrijorați de reacțiile externe la recentele evenimente politice din țara noastră. Sperăm ca această scrisoare să ajute la clarificarea oricăror concepții eronate cu privire la situația curentă și va deschide un dialog în legătură cu viitorul. Căci suntem profund preocupați de recentele acuzații care pretind că Parlamentul și Guvernul României ar fi subminat statul de drept și independența justiției în încercarea de a-l demite pe președintele Traian Basescu. E greu pentru noi să vedem că reprezentanți de seamă ai Uniunii Europene iși exprimă poziția ignorând un principiu fundamental al dreptului, audiatur et altera pars. Această poziție nu a putut fi formulată decât pe temeiul unor informații înșelătoare sau incomplete cu privire la adevărata natură a situației din România.”

Documentul este semnat de peste 90 de academicieni, profesori universitari, cercetători, scriitori, critici literari, publicişti, jurnalişti, regizori, directori de muzee, manageri culturali etc.

Conținutul scrisorii poate fi accesat AICI.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *