Jocurile de noroc online, afacere anuală de 13 mld euro in UE. Ce planuri are Comisia

Jocurile de noroc online cunosc una dintre cele mai accelerate creșteri înregistrate în domeniul serviciilor din UE, cu rate anuale de creștere de aproape 15% și cu venituri anuale estimate la 13 miliarde euro pentru 2015, se arată pe site-ul Comisiei.

Ele se dezvoltă în paralel cu progresele rapide înregistrate de tehnologiile online. Serviciile de jocuri de noroc online includ o gamă de jocuri precum pariurile sportive și pocherul, jocurile de cazinou și loteriile, cu 6,8 milioane de consumatori care participă la unul sau mai multe tipuri de jocuri de noroc online. Există însă și mii de site-uri web de jocuri de noroc nereglementate, deseori din afara UE, în fața cărora consumatorii sunt vulnerabili și care implică riscuri considerabile, cum ar fi frauda și spălarea banilor.

În UE, mediul jocurilor de noroc online se caracterizează prin existența unei diversități a normelor naționale. Dincolo de obligația de a respecta normele UE, statele membre pot să restrângă sau să limiteze prestarea tuturor sau a anumitor tipuri de servicii de jocuri de noroc online, obiectivul lor fiind acela de a apăra interesul public. Un număr din ce în ce mai mare de state membre încearcă să rezolve problemele cu care se confruntă și își revizuiesc reglementările și practicile naționale. Cu toate acestea, principalele aspecte de natură legislativă, societală și tehnică din UE nu pot fi abordate adecvat de către statele membre în mod individual, fapt evident mai ales dacă se ia în considerare dimensiunea transfrontalieră a jocurilor de noroc online.

Comisia prezintă un plan de acțiune care cuprinde o serie de inițiative programate pentru următorii doi ani, cu scopul de a clarifica reglementarea jocurilor de noroc online și de a încuraja cooperarea dintre statele membre.

Comisarul responsabil cu piața internă și serviciile, Michel Barnier, a declarat pe 23 octombrie în legătură cu acest subiect: „Consumatorii și, în general, toți cetățenii trebuie să beneficieze de o protecție adecvată, frauda și spălarea banilor trebuie prevenite, sportul trebuie protejat împotriva meciurilor aranjate în contextul pariurilor, iar normele naționale trebuie să fie conforme cu legislația UE. Acestea sunt obiectivele planului de acțiune pe care l-am adoptat astăzi.”

Comisia nu propune reglementări în domeniul jocurilor de noroc online valabile în ansamblul UE, ci un set amplu de acțiuni și principii comune în materie de protecție.  

Statele membre sunt în principiu libere să-și stabilească propriile obiective ale politicilor care reglementează jocurile de noroc online, dar asigurarea conformității legislației naționale cu Tratatul privind funcționarea UE (TFUE) este o condiție prealabilă pentru o politică a UE eficientă în domeniul jocurilor de noroc online. Comisia va înființa anul acesta un grup de experți, pentru a facilita schimburile de experiență dintre statele membre cu privire la reglementare. Aceasta va contribui la dezvoltarea în UE a unui sector al jocurilor de noroc online bine reglementat și mai sigur, iar consumatorii vor fi ajutați astfel să se îndepărteze de site-urile nereglementate.

Copiii și alte grupuri vulnerabile au nevoie de protecție, în condițiile în care 75% dintre cetățenii UE cu vârste mai mici de 17 ani utilizează internetul. Comisia încurajează dezvoltarea unor instrumente mai performante de verificare a vârstei și a unor filtre mai eficiente pentru trierea conținutului online. De asemenea, Comisia insistă asupra unui comportament mai responsabil al firmelor de publicitate și asupra unei mai bune informări a părinților cu privire la pericolele asociate practicării jocurilor de noroc.

Sursa: ec.europa.eu

Foto: freefoto.com

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *