Comisia Europeană lansează o alianță mondială împotriva abuzurilor sexuale asupra copiilor comise prin intermediul internetului

Pe 5 decembrie, Cecilia Malmström, comisarul UE pentru afaceri interne, împreună cu Eric Holder, Procurorul general al SUA, vor lansa o alianță mondială împotriva abuzurilor sexuale asupra copiilor comise prin intermediul internetului.

Inițiativa are drept scop reunirea factorilor de decizie la nivel mondial, obiectivele vizate fiind o mai bună identificare și ajutorare a victimelor, precum și aducerea în fața justiției a autorilor acestor infracțiuni. La acest eveniment vor participa miniștri și înalți funcționari din cele 27 de state membre ale UE și din alte 21 de țări din afara UE (Albania, Australia, Cambodgia, Croația, Elveția, Filipine, Georgia, Ghana, Japonia, Moldova, Muntenegru, Nigeria, Norvegia, Noua Zeelandă, Republica Coreea, Serbia, Statele Unite ale Americii, Thailanda, Turcia, Ucraina și Vietnam).

Țările care participă la alianță se angajează să îndeplinească o serie de obiective de politică. Prin urmare, datorită intensificării cooperării internaționale, lupta împotriva abuzului sexual asupra copiilor prin intermediul internetului va fi mai eficientă.

„Datorită acestei inițiative internaționale resursele noastre comune se vor consolida, astfel încât vor fi deferiți justiției mai mulți infractori, va fi posibilă identificarea mai multor victime ale abuzului sexual asupra copiilor și se va asigura că aceste victime beneficiază de ajutorul și de sprijinul nostru”, a declarat Eric Holder, Procuror general. „Prin intermediul acestei alianțe mondiale putem valorifica succesul operațiunilor polițienești anterioare desfășurate la nivel transfrontalier, datorită cărora au fost neutralizate o serie de rețele internaționale de pedofilie, precum și salva mai mulți copii din întreaga lume.”

Se estimează că peste un milion de imagini înfățișând copii supuși abuzului și exploatării sexuale circulă în prezent pe internet. Potrivit Biroului ONU pentru droguri și criminalitate (UNODC), în fiecare an sunt adăugate 50 000 de noi imagini cu abuzuri comise asupra copiilor.

Nicio țară nu poate lupta singură împotriva acestui fenomen, întrucât rețelele criminale din spatele acestuia nu au niciun fel de frontiere și profită de lipsa schimbului de informații și de lacunele juridice atât pe plan național, cât și pe plan internațional. Acesta este motivul pentru care cooperarea internațională este crucială pentru investigarea eficace a cazurilor de abuz sexual asupra copiilor comise prin intermediul internetului și pentru mai buna identificare și urmărire penală a infractorilor.

Pe 5 decembrie, în cadrul conferinței de lansare, țările participante își vor exprima angajamentul politic de a realiza o serie de obiective, în special:

  • intensificarea eforturilor pentru a se identifica victimele și pentru a se asigura că acestea primesc asistența, sprijinul și protecția necesare;
  • intensificarea eforturilor de investigare a cazurilor de abuz sexual asupra copiilor comise prin intermediul internetului, precum și de identificare și punere sub urmărire penală a infractorilor;
  • o mai bună informare a copiilor cu privire la riscurile pe care le poate prezenta internetul, inclusiv cu privire la imaginile realizate de ei înșiși și la metodele de „ademenire” (grooming) utilizate de pedofili;
  • reducerea disponibilității pe internet a materialelor care înfățișează abuzuri asupra copiilor, evitându-se astfel ca acești copii să fie din nou victime ale unor abuzuri.

Fiecare țară ar urma să decidă măsurile adecvate pe care să le adopte la nivel național în vederea realizării acestor obiective și să întocmească rapoarte periodice.

 

Sursa/Foto: ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.