VIDEO și Live TEXT. Ponta se intalneste astazi cu oficiali europeni. Barroso: Trebuie sa vedem mai multe progrese in ce priveste reforma justitiei. Sustin aderarea Romaniei la Schengen. Nu avem nicio intentie ca CE sa reglementeze media

ponta barroso Premierul Victor Ponta a ajuns, duminică seară, la Bruxelles, urmând ca astăzi (4 februarie) să se întâlnească cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şi cu comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn.

Programul premierului la Bruxelles, potrivit HotNews.ro:

10:15-10:55 – Victor Ponta se intalneste cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionala. (Intalnirea va avea loc la sediul Comisiei Europene, in cladirea Berlaymont.)

11:00-11:45 – Victor Ponta se intalneste cu Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene (Intalnirea va avea loc la sediul Comisiei Europene, in cladirea Berlaymont.)

11:45-12:00 – Declaratii comune de presa ale premierului Victor Ponta si presedintelui Comisiei Europene, Manuel Barroso. (caleaeuropeana, ro va transmite LIVE declaratiile celor doi oficiali, de la ora 12:45, ora Romaniei)

16:30-17:15 – Victor Ponta se intalneste cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. (Intalnirea va avea loc la sediul Consiliului Uniunii Europene, in cladirea Justus Lipsius.)

URMARITI IMAGINI DE LA PRIMIREA LUI VICTOR PONTA DE CATRE PRESEDINTELE CE

Sursa video: ec.europa.eu (ebs channel)

 

Live text:

Jose Manuel Barroso:

-Il felicit pe Victor Ponta pentru realegerea lui in functia de prim-ministru

– Am vorbit despre Consiliul European de aceasta saptamana, trebuie sa terminam negocierile

-Bugetul UE trebuie sa reflecte nu doar taieri bugetare ci cum putem cheltui banii mai bine pentru a creste nivelul de ocupare

-Romania este un important exemplu in ce priveste folosinta fondurilor europene pentru a putea investi  in diferite domenii precum transport, infrastructura

-Am vorbit despre situatia economica din Romania. Am salutat eforturile guvernului de a reduce deficitul. Este o mare realizare ce a facut Guvernul; il  incurajez pe prim-ministrul Romaniei sa continue reformele

-Am vorbit despre fondurile europene si despre imbunatatirea absorbtiei acestora

– despre MCV:  Apreciez eforturile pe care le-a facut dl Ponta privind angajamentele facute in iulie anul trecut.

-Trebuie sa vedem mai multe progrese in ce priveste reforma justitiei

-Despre Schengen: Sustin aderarea Romaniei la Schengen.

Victor Ponta:

-L-am asigurat pe Barroso ca Romania este mai stabila si o tara mai predictibila

-Am apreciat în mod deosebit rolul important pe care președintele Barroso și preşedintele Schulz l-au avut în ajutarea reprezentanților politici să ajungă la o cooperare optimă. Cooperarea între prim-ministru și președinte pare să fie un instrument util pentru ca toate instituțiile să colaboreze pentru binele țării.

– Prioritatea absoluta a guvernului si a mea este imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene. Noua structura a Guvernului ce se va ocupa strict de fondurile europene va coopera cu comisarii europeni pentru a asigura o  mai buna absorbtie a fondurilor.

-Romania are mari asteptari privind perioada 2014-2020, in ce priveste fondurile de coeziune si agricultura.

-Am vorbit despre raportul MCV si vreau sa va spun, cu sau fara un raport MCV, sunt un sustinator al independetei justitiei si imi doresc ca justitia sa mearga ai bine si mai independent decat inainte.

– Sunt sigur ca urmatorul raport, nu doar va include imbunatatirile, dar va contine si recomandari clare pe care Guvernul si Parlamentul sa le implementeze.

-Am vorbit si despre libertatea presei: Sunt sigur ca libertatea presei va fi respectata

– Romania este pregatita sa adere la Schengen. Am trimis o scrisoare semnata de presedintele tarii, de mine, de presedintii camerelor, tuturor sefilor de state si de guverne in legatura cu aderarea la Schengen, poate in martie, cerand o rezolvarea pozitiva privind aderarea Romaniei la Schengen.

Intrebari:

Pentru Barroso: Ati vorbit despre libertatea presei in Romania, iar raportul contine anumite recomandari. Puteti clarifica putin situatia?

Pentru Ponta: A fost scazut nr ministrilor acuzati de coruptie, ati avut si alte puncte ce necesitau modificare?

Barroso: Libertatea media este sacra iar Comisia va apara o media pluralista, oriunde, nu doar in Romania. Nu avem nicio intentie ca CE sa sa propunem reglementarea presei si am fi primii care ar condamna orice fel de atac impotriva ziaristilor. Nu putem ignora faptul ca am primit plangeri din partea CSM si CCR privind anumite campanii media impotriva unor magistrati.. Nu am venit cu anumite solutii concrete tocmai pentru ca respectam libertatea media, dar avem datoria cand redactam MCV-ul sa recunoastem ca asta este o problema. Am primit plangeri si din partea unor organizatii si persoane.

Ponta: Nu am analizat intregul raport MCV,  am discutat doar despre media. Pentru urmatorul raport vom lucra mai indeaproape.

Video aici:

Declaraţii comune de presă integrale ale Primului-ministru Victor Ponta, împreună cu preşedintele Comisiei Europene Manuel Barroso, disponibile AICI.

ponta rompuyCum a fost premierul Ponta primit de Herman van Rompuy:

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to VIDEO și Live TEXT. Ponta se intalneste astazi cu oficiali europeni. Barroso: Trebuie sa vedem mai multe progrese in ce priveste reforma justitiei. Sustin aderarea Romaniei la Schengen. Nu avem nicio intentie ca CE sa reglementeze media

  1. Pingback: Victor Ponta: Voi trimite către toţi liderii din statele UE o scrisoare privind aderarea la Schengen | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.