Normunds Popens, Comisia Europeana: Tot ce mai poate fi facut pentru fondurile europene trebuie facut acum. Domeniul cel mai vulnerabil în România, achizițiile publice

Un mediu supra-reglementat, lipsa capacitatii institutionale in administratia publica, o rata foarte scazuta de absorbtie a fondurilor europene (sub 10%), sunt numai o parte din concluziile asupra contextului economic din Romania prezentate de Normunds Popens, Director General adjunct, Directoratul General pentru Politica Regionala si Urbana Comisia Europeana, cu ocazia unei conferinte dedicata pregatirilor pentru viitoarele fonduri europene, din perioada 2014-2020.

Popens a acordat un scurt interviu pentru EurActiv.ro in care vorbeste despre rata de absorbtie și ce poate face administratia din Romania pentru a recupera fondurile alocate pana in 2013:

Rep: Credeti ca mai putem recupera intarzierea in absorbtia fondurilor sau este prea tarziu?

Normunds Popens: Tot ce mai poate fi facut pentru fondurile europene trebuie facut acum, in acest an sau anul viitor. Speram ca Romania se va mobiliza in plan intern. Romania poate adopta orice model pentru imbunatatirea absorbtiei, importanta este substanta modelului adoptat. Asa cum am spus, este foarte importanta responsabilizarea sectorului public. Este adevarat, a fost una din sugestiile noastre sa fie stabilit un singur minister pentru a coordona fondurile europene, dar nu va functiona niciodata daca nu exista responsabilitate in ministerele de linie, in regiuni, trebuie sa fie o abordare integrata.

Rep: Care este domeniul cel mai vulnerabil in Romania?

Normunds Popens: Achizitiile publice. Regulile europene sunt transpuse in Romania dar este vorba despre aplicarea legislatiei. Trebuie sa te asiguri ca procedurile se deruleaza corect, in mod transparent si ca asigura egalitate de sanse pentru toti participantii. Ori acest lucru nu a fost asigurat, ceea ce a atras corectii financiare din partea Comisiei Europene.

Interviul integral poate fi accesat aici.

Sursa: EurActiv.ro
Foto:  istockphoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *