Comisia Europeană nu mai trimite fonduri României pentru patru programe operaţionale

România nu mai trimite către Comisia Europeană cereri de rambursare pentru patru programe operaţionale începând cu 1 iulie şi până la o dată care urmează să fie decisă, interval în care Executivul comunitar va analiza dacă autorităţile române au respectat condiţiile asumate la finele anului trecut, anunţă Mediafax.

Cele patru programe operaţionale pentru care nu mai sunt trimise cereri de rambursare sunt legate de sectorul regional, de mediu, de transport şi de competitivitate, a anunţat, la Guvern, ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, potrivit sursei citate.

În decembrie 2011, Comisia Europeană (CE) a permis reluarea plăţilor către România pentru aceste patru programe, dar cu condiţia ca autorităţile de la Bucureşti să îndeplinească până la sfârşitul lunii iunie 2012 o serie de cerinţe legate de organizarea internă a autorităţilor de management şi de achiziţiile publice.

În acest sens, oficialii CE vor iniţia, în perioada 5-17 iulie, misiuni de audit pentru cele patru programe, ministrul Orban insistând că stoparea cererilor de rambursare nu presupune nici suspendarea şi nici întreruperea plăţilor şi susţinând că nu vor apărea probleme privind cererile de rambursare, deoarece perioada în care România nu mai poate transmite la Bruxelles astfel de solicitări va fi una “relativ redusă”.

Acum evaluăm îndeplinirea condiţiilor, vor fi discuţii extinse cu oficialii europeni, iar pe urmă se va decide ce se întâmplă cu aceste programe. Decizia se va referi inclusiv la corecţiile financiare preventive, respectiv dacă aceste corecţii vor fi înlăturate complet sau doar parţial. Acum, niciun program operaţional nu este suspendat, în următoarele săptămâni va fi stabilit dacă se va întâmpla acest lucru”, a spus Orban.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *