Petiție privind condițiile inacceptabile de la Grădina Zoo din Craiova, acceptată de Comisia Europeană

Comisia Europeană va contacta autoritățile române cu privire la condițiile în care trăiesc animalele de la grădinile zoologice din Craiova după ce o româncă a sesizat Parlamentul European printr-o petiție, se arată într-un document publicat de Comisia pentru petiții.

urs zooPetiționara face referire la condițiile inacceptabile în care trăiesc animalele, și invită Parlamentul European să pună capăt acestora, este rezumată,  în document, cererea româncei.

Redăm răspunsul Comisiei Europene: 

Directiva 1999/22/CE a Consiliului privind animalele sălbatice din grădini zoologice  (Directiva „Grădini zoologice”) a fost adoptată cu scopul de a promova protecția și  conservarea speciilor de animale sălbatice prin consolidarea rolului grădinilor zoologice în conservarea biodiversității. Acest obiectiv trebuie să fie atins de către statele membre prin adoptarea unor măsuri de autorizare și inspectare a grădinilor zoologice, pentru a se asigura că acestea respectă măsurile de conservare și protecție prevăzute, inclusiv adăpostirea corespunzătoare a animalelor.

Responsabilitatea de a se asigura că prevederile Directivei „Grădini zoologice” sunt puse în aplicare în mod corect revine autorităților competente din fiecare stat membru în parte.  

Cazurile de tratamente necorespunzătoare aplicate diferitelor animale de la o grădină  zoologică din România trebuie aduse la cunoștința autorităților române competente, astfel încât acestea să ia măsurile necesare pentru punerea corectă în aplicare a prevederilor Directivei „Grădini zoologice”. 

Potrivit documentului, Comisia va contacta autoritățile române pentru a clarifica aceste aspecte și pentru a se asigura că prevederile relevante ale Directivei „Grădini zoologice” sunt respectate. Comisia va informa Comisia pentru petiții cu privire la rezultatul acestei anchete.

Municipalitatea craioveană intenţionează să reabiliteze Parcul ”Nicolae Romanescu”, în care se află și grădina zoologică, cu fonduri europene. Autorităţile se gândesc să investească peste 21 milioane de euro în acest proiect, dintre care 20 milioane de euro să fie asiguraţi din fonduri nerambursabile, informa, la 26 februarie a.c., cvlpress.ro.

În parc va fi contruită, potrivit municipalității, viitoarea grădină zoologică nouă, care va fi amenajată, tot pe fonduri europene, în locul celei vechi.

Foto: en.wikipedia.org

2 Responses to Petiție privind condițiile inacceptabile de la Grădina Zoo din Craiova, acceptată de Comisia Europeană

 1. roxana iorgulescu 06/03/2013 at 22:18

  Conditiile gradinii zoologice din Parcul Romanescu sunt inacceptabile. Si cuvintele pot exprima prea putin nepasarea atat a autoritatilor, cat si a oamenilor, in egala masura. Imaginati-va “parintii” care isi duc – in scop “educativ”, de altfel, (acum, in era internetului si a documentarelor tv!!!!), copiii la gradina zoologica ca sa vada ce?!?!? Niste amarate de feline salbatice total letargice, vulpi agatate cu disperare de nenorocitele alea de garduri si….cel mai tare!!!!…caini!!! Caine lup la Zoo!!!! In incercarea de a contura cat mai aproape de adevar imaginea acestui sinistru loc, imaginati-va cum exact fata-n fata cu cei cativa metri patrati (mult sub necesar) in care traiesc bietii lei, functioneaza nestingherit intru inveselirea, incantarea si….nesimtirea plimbaretilor (de care parcul nu duce lipsa. Dovada stau fumul de tigara si aburul alcoolului din aer) un balci!!! Cu luminite si muzica mult peste decibelii pe care ii suporta un animal salbatic. Nu sunt locuitor al Craiovei. Am vazut parcul in urma cu multi ani si…am ramas impresionata de frumusetea locului. Dar si atunci (acum mai bine de 10 ani) am plecat cu un gust amar dupa ce am vazut animalutele acelea. Doi ursi mancau pet-uri intr-un fel de puţ. Am revenit in 2012 in speranta ca voi gasi altceva. Si…DA….am gasit mai multa nesimtire in lumea “Dumnezeului absolut” – asa cum multi dintre noi se considera, in care niste biete fiinte sunt doar…niste jucarii in vitrina sau niste cifre pe hartiile “sugativa de…fonduri” (de orice natura ar fi ele). Cat despre autoritati, ar trebui sa realizeze ca nu reprezinta varianta moderna a Mesterului Manole si ca nu este nevoie sa astepte sa moara (si mai ales sa se chinuiasca!!!!!!) niste suflete, doar pentru justificarea salariilor, a bonusurilor, a comisioanelor, etc. Situatia este tragica acolo de foarte multa vreme.
  Bravo doamnei care a initiat petitia! Mi-as dori sa o intalnesc si sa ii strang mana! Este unul dintre putinii OAMENI pe care ii mai intalnesti in zilele noastre!

  Reply
 2. REDACTIA 07/03/2013 at 00:45

  stimata doamna, iata ca Uniunea Europeana reprezinta pentru romani o speranta. vom incerca sa prezentam si alte cazuri in care institutiile europene sunt sesizate de conationalii noastri, in incercarea de a aduce normalitatea in aceasta parte a Europei

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.