Comisia Europeana declanseaza procedura de infrigement impotriva Romaniei pentru impozitarea societatilor straine

tax calculatingComisia Europeană a deschis împotriva României două proceduri de infringement. Una dintre ele vizează  încălcarea legislaţiei comunitare prin modul de impozitare diferentiată a societăţilor străine, iar cealaltă pentru  neplata pensiilor către cetăţenii greci care au lucrat în ţara noastră.

”Comisia Europeană a cerut astăzi oficial României să modifice tratamentul fiscal discriminatoriu aplicat societăților străine” se arată într-un  comunicat publicat de Reprezentanţa Comisiei Europene.

În temeiul legislației fiscale române, o societate străină cu mai multe sedii în România face obiectul regimului fiscal al întreprinderilor pentru fiecare dintre sedii în mod individual, în pofida faptului că acestea nu au personalitate juridică separată. Imposibilitatea unui contribuabil străin de a consolida rezultatele tuturor sediilor sale din România se traduce printr-un un dezavantaj la nivelul fluxului de numerar sau prin impozite mai mari pentru entitatea juridică străină.

Potrivit Comisiei, această restricție contravine libertății de stabilire garantate de tratatele UE.

Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat. Dacă legislația în cauză nu este pusă în conformitate în termen de două luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a UE cu privire la această cauză.

Informații despre toate deciziile luate se găsesc aici.

Sursa: ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.