Comisia propune un nou fond european de ajutor de 2,5 mld euro pentru cele mai defavorizate persoane din UE

Comisia Europeană a propus să creeze un fond pentru a ajuta persoanele cele mai defavorizate din Uniunea Europeană, potrivit site-ului Reprezentanței la București.

Fondul va sprijini sistemele statelor membre de furnizare de alimente către persoanele cele mai defavorizate și de îmbrăcăminte și alte bunuri esențiale pentru persoanele fără adăpost și copiii deprivaţi material. Propunerea este transmisă, în prezent, spre aprobare Parlamentului European și Consiliului de Miniștri al Uniunii Europene.

Comisia a prevăzut un buget de 2,5 miliarde EUR pentru Fond în perioada 2014-2020, ca parte din propunerea sa din iunie 2011 privind un cadru financiar multianual. Statele membre vor fi răspunzătoare pentru plata a 15% din costurile programelor lor naționale, restul de 85% provenind din Fond.

În cadrul fondului propus, statele membre vor solicita finanțare pentru a sprijini programele operaționale ce acoperă perioada 2014 – 2020 pentru sisteme care oferă, prin intermediul organizațiilor partenere, alimente pentru cele mai defavorizate persoane și îmbrăcăminte și alte produse esențiale (cum ar fi încălțăminte, săpunuri și șampon) – pentru persoanele fără adăpost și copiii deprivaţi material.

Propunerea ar oferi o flexibilitate considerabilă autorităților naționale în planificarea și oferirea de asistență, în conformitate cu sistemele lor naționale. Stabilirea criteriilor detaliate de alocare a asistenței va fi responsabilitatea statelor membre, sau chiar a organizațiilor partenere, deoarece acestea sunt cele mai în măsură să direcționeze asistența în funcție de necesitățile locale.

Din cele 116 milioane de persoane din UE care sunt expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, aproximativ 40 de milioane suferă de deprivare materială severă.

Mai multe informatii AICI.

Sursa: ec.europa.eu, Foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *