Comisia Europeană propune ”frontiere inteligente” pentru granițele Schengen. În ce constau acestea

Comisia Europeană invită statele membre să investească în tehnologii de vârf în vederea în vederea accelerării, facilitării și consolidării procedurilor de control la frontieră a străinilor care călătoresc în UE.

SchengenComisia a propus un „pachet pentru frontiere inteligente” ce cuprinde un program de înregistrare a călătorilor (RTP) și un sistem de intrări/ieșiri (EES), acestea având rolul de a simplifica viața persoanelor din țările terțe care traversează frecvent frontierele externe ale spațiului Schengen și de a consolida securitatea la frontierele UE.

Sunt vizate două componente majore:

aplicarea unui program de înregistrare a călătorilor ce va permite persoanelor din țările terțe care călătoresc frecvent să intre în UE beneficiind de proceduri simplificate de control la frontieră prin sisteme de filtru și verificare. Se estimează că, anual, un număr de 5 milioane de persoane din afara UE care călătoresc legal vor utiliza acest nou program.

– implementarea unui sistem de intrare şi ieşire. Acesta va înregistra data și locul de intrare și de ieșire a resortisanților țărilor terțe care călătoresc în UE. Sistemul va calcula electronic durata perioadei de ședere autorizate, înlocuind sistemul manual actual, și va trimite o alertă autorităților naționale atunci când nu există o înregistrare a ieșirii după data de expirare a perioadei de ședere.

„Utilizarea noilor tehnologii va face posibilă o trecere a frontierelor mai ușoară și mai rapidă pentru cetățenii țărilor terțe care doresc să călătorească în UE. Scopul nostru este să facilităm accesul călătorilor străini în spațiul UE. Acest lucru nu va fi doar în interesul călătorilor, ci și în folosul economiei europene. Estimările arată că doar în anul 2011 călătorii au contribuit cu 271 de miliarde EUR la economia noastră. Modernizarea sistemelor de care dispunem va conduce, de asemenea, la un nivel mai înalt de securitate prin prevenirea trecerilor de frontieră ilegale și prin identificarea persoanelor care depășesc perioada de ședere autorizată”, a declarat Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne.

Detalii AICI.

Sursa: ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Comisia Europeană propune ”frontiere inteligente” pentru granițele Schengen. În ce constau acestea

  1. Pingback: Eurodeputatul Carlos Coelho cere Comisiei să evalueze costurile Schengen. Există derapaje bugetare de 200 milioane € | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.