Comisia Europeană propune legislație împotriva importurilor dumping din afara UE

european commissionComisia Europeană a prezentat o propunere care vizează adaptarea normelor UE în materie de luptă contra concurenței neloiale cauzate de importurile care fac obiectul unui dumping sau al unei subvenții, pentru a le adapta la dificultățile contemporane cu care se confruntă economia UE, arata un comunicat al CE.

Modificările propuse ar face ca apărarea comercială a UE să funcționeze mai bine pentru toate părțile interesate, inclusiv pentru producătorii și importatorii din UE, sustine Comisia.

Instrumentele antidumping și antisubvenții vor fi mai eficiente și mai bine aplicate pentru a proteja producătorii UE împotriva practicilor neloiale ale întreprinderilor străine și împotriva oricărui risc de retorsiune. În același timp, importatorii se vor bucura de o mai mare predictibilitate în ceea ce privește schimbarea nivelurilor taxelor, ceea ce le va permite o mai bună planificare a afacerilor. Întregul sistem va deveni mai transparent și mai ușor de înțeles.

CE VA FACE COMISIA:

  • va îmbunătăți predictibilitatea pentru întreprinderi, informându-le în legătură cu orice măsuri provizorii antidumping sau antisubvenții cu două săptămâni înainte de instituirea taxelor;
  • le va oferi importatorilor rambursarea taxelor colectate în cursul unei anchete de reexaminare în perspectiva expirării măsurilor, în cazul în care concluzionează că nu este necesar să mențină mai mult de cinci ani măsurile de apărare comercială în vigoare;
  • va proteja industria UE prin inițierea de anchete din proprie inițiativă („ex officio”), fără să fi primit o cerere oficială din partea industriei, atunci când există o amenințare de retorsiune;
  • va descuraja ceilalți parteneri comerciali să adopte anumite practici comerciale neloiale prin instituirea de taxe mai mari la importurile din țările care acordă subvenții neloiale și creează distorsiuni structurale pe piețele lor de materii prime. În astfel de cazuri, UE se va abate de la regula sa generală a „taxei celei mai mici”, conform căreia taxa suplimentară este menținută în limita a ceea ce este strict necesar pentru a preveni un prejudiciu pentru o industrie din UE.

Propunerea legislativă trebuie să fie aprobată de Consiliu și de Parlamentul European și nu va dobândi probabil forță de lege înainte de 2014.

 

Sursa: ec.europa.eu
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.