Comisia Europeană propune prelungirea controalelor la frontierele interne: Deși situația s-a stabilizat, nu sunt întrunite condițiile pentru o funcționare normală a spațiului Schengen

Comisia Europeană a propus, marţi, o nouă prelungire a controalelor la frontiere situate în interiorul Spaţiului Schengen, potrivit unui comunicat al executivului comunitar. În contextul afluxului de imigranţi extracomunitari, cinci state membre Schengen – Austria, Germania, Danemarca, Suedia şi Norvegia – au introdus în 2015 controale la frontiere. Măsurile excepţionale vor expira pe 12 noiembrie, dar Comisia Europeană a aprobat marţi prelungirea acestora pentru trei luni, argumentând că deși situația s-a stabilizat treptat, nu sunt încă îndeplinite integral condițiile stabilite în foaia de parcurs „Înapoi la Schengen”, care ar permite revenirea la o funcționare normală a spațiului Schengen.

European-Union-flags-007Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a declarat: „Spațiul Schengen fără frontiere interne este o realizare istorică la care nu trebuie să renunțăm. Facem tot ce putem pentru ca acesta să revină cât mai curând posibil la o funcționare normală. Suntem pe drumul cel bun, dar nu am ajuns încă la destinație. De aceea propunem astăzi o nouă prelungire temporară a anumitor controale la frontiere, în conformitate cu normele Schengen. De fapt, protejăm spațiul Schengen aplicând regulile Schengen.”

Comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, a spus: „Avem o prioritate clară: să protejăm spațiul Schengen și să revenim la o funcționare normală a acestuia de îndată ce va fi posibil. În ultimele luni am luat măsuri importante pentru remedierea deficiențelor constatate la frontierele noastre externe. Un moment foarte important în activitatea noastră l-a constituit lansarea recentă a Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, care se va ocupa și mai eficient de problemele legate de migrație și securitate. Dar din păcate mai avem încă de lucru. Iată de ce recomandăm menținerea, pe o perioadă de timp strict limitată, a unor controale coordonate și proporționale la unele frontiere interne ale spațiului Schengen. Între timp, vom încerca în continuare să rezolvăm problemele actuale în materie de migrație și de securitate, astfel încât să putem suprima controalele cât mai curând posibil.”

În pofida scăderii semnificative a numărului de sosiri de migranți în situație neregulamentară și de solicitanți de azil, în special ca urmare a punerii continue în aplicare a Declarației UE-Turcia, numărul de migranți în situație neregulamentară rămâne ridicat în Grecia, precum și în statele membre care au fost cel mai afectate de deplasările secundare având ca punct de plecare această țară. Prin urmare, în acest stadiu, eliminarea controalelor temporare la frontieră ar putea să ducă la o intensificare a deplasărilor secundare, argumentează CE. În plus, numărul mare de cereri de azil depuse în cursul ultimului an, alături de cererile pe care continuă să le primească, au pus presiuni mari asupra administrațiilor naționale și asupra serviciilor din cele cinci state Schengen cărora li se adresează recomandarea.

Prelungirea cu trei luni recomandată de Comisie se referă la aceleași frontiere interne vizate de recomandarea din 12 mai:

  • Austria: la frontiera terestră cu Ungaria și la frontiera terestră cu Slovenia;
  • Germania: la frontiera terestră cu Austria;
  • Danemarca: în porturile daneze care fac legătura, prin feriboturi, cu Germania și la frontiera terestră cu Germania;
  • Suedia: în porturile suedeze din regiunea polițienească Sud și Vest și la podul Öresund;
  • Norvegia: în porturile norvegiene care fac legătura, prin feriboturi, cu Danemarca, Germania și Suedia.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *