CE publică, miercuri, raportul intermediar privind justiţia din România. Ponta: “Sunt convins că raportul Comisiei va fi unul co­rect, va include fapte, nu numai acu­zaţii”

Comisia Europeană va adopta miercuri, 18 iulie a.c., rapoartele intermediare privind reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei  pentru România și Bulgaria din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, potrivit unui comunicat oficial remis Calea Europeană.

În aceste rapoarte, vor fi analizate progresele înregistrate în cei cinci ani de la începutul procesului de cooperare și verificare. Rapoartele includ o evaluare și indică măsurile care trebuie luate pe viitor.

Astfel, sunt oficial negate informaţiile care avansau ideea amânării până în luna septembrie a raportului CE din cadrul MCV.

 

Victor Ponta doreşte ca raportul intemediar pe justiţie să nu fie folosit în campania electorală, însă se aşteaptă la “un raport corect”.

Premierul Ponta anunţa înainte de întâlnirile avute miercuri şi joi  Bruxelles că doreşte să discute cu liderii UE, despre o soluţie în care raportul Comisiei Europene privind justiţia să nu fie folosit în campania pentru referendum, adăugând atunci că nu ştie dacă publicarea raportului poate fi amânată.

“Preocuparea mea principală în discuţiile pe care le voi avea la Bruxelles va fi legată de raportul pe justiţie, pentru că imi este foarte teamă că, prezentat în campania electorală, fiecare va citi din raport ce vrea el şi îl va folosi împotriva celuilalt”, a spus Ponta la RTV.

După întâlnirile de la Bru­xelles, Ponta şi-a exprimat convingerea că raportul Co­mi­siei Europene din cadrul MCV, pe care Executivul Uniunii Euro­pe­ne îl va prezenta în a doua jumătate a aces­tei luni, va fi unul corect. “După întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso aş fi bucuros dacă CE este de acord să verifice toate acuzaţiile făcute de PDL contra Guvernului şi Parla­men­tu­lui, pentru că sunt de­plin convins că raportul Comisiei va fi unul co­rect, va include fapte, nu numai acu­zaţii. Noi suntem des­chişi la critici. Tot ceea ce cerem este să avem o ana­liză a Comisiei şi un tratament corect”, a spus Ponta.

 

Monitorizarea pe Justiţie, menţinută

România se aşteaptă ca Exe­cu­tivul Uniunii Europene – Comisia Eu­ropeană -, “preocupat” de situa­ţia din ultimele zile din ţară, să-şi men­ţină pentru moment monitori­za­rea pe Justiţie şi lupta împotriva corupţiei, a declarat pentru AFP, potrivit CronicaRomana.ro,  mi­nistrul român al Justiţiei, Titus Cor­lăţean. “În ce priveşte rapoartele Co­misiei Europene, România nu se aşteaptă în acest moment să fie ridicat Mecanismul de Cooperare şi Ve­rificare (MCV), nume dat monito­rizării de către Uniunea Europeană pentru a verifica progresele Româ­niei în respectarea statului de drept”, a declarat Corlăţean într-un interviu prin e-mail agenţiei franceze de pre­să.

“Am apreciat în trecut utilitatea MCV pentru progresele Justiţiei ro­mâne şi cred că el îşi va păstra o anu­mită utilitate pentru o anumită perioadă”, a indicat Corlăţean. El a estimat că, după cinci ani, este “fi­resc” să se spere într-o “reconfigurare” a obiectivelor.

Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) a fost înființat în momentul aderării Bulgariei și României la Uniunea Europeană, în scopul de a ajuta cele două țări să construiască un sistem judiciar și administrativ imparțial, independent și eficient, similar sistemelor existente în celelalte state membre și capabil să îndeplinească obligațiile implicate de apartenența la UE. Acesta include capacitatea de a combate corupția și, în cazul Bulgariei, lupta împotriva criminalității organizate. Progresele înregistrate sunt evaluate în baza angajamentelor luate de cele două țări, definite prin patru puncte de referință pentru România și șase puncte de referință pentru Bulgaria.

Foto: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *