Comisia Europeana recomanda verificarea reactoarelor nucleare din UE. Ce probleme sunt in Romania?

Problemele descoperite la un reactor nuclear din Belgia ar trebui sa determine controlul tuturor instalatiilor similare din Uniunea Europeana, dar aceasta decizie apartine statelor membre, iar Comisia Europeana nu o poate impune, scrie AFP, citata de Euractiv.ro.

“Autoritatile trebuie sa faca verificarea reactoarelor. Comisia Europeana poate face recomandari, dar nu poate obliga statele membre”, a anuntat Gunther Oettinger, comisar european pentru energie. In UE exista 147 de reactoare in 14 tari, intre care 58 in Franta, iar alte 24 sunt planificate, dintre care sase sunt deja in constructie in Bulgaria, Finlanda, Slovacia si Franta.

Incident la Cernavoda

In vara acestui an, si in Romania a fost inregistrat un incident, care aprovocat oprirea Unitatii 1 Cernavoda. Societatea Naţională Nuclearelectrica SA anunţa oprirea neplanificată a Unităţii 1 a CNE Cernavodă,  la  22 iunie 2012, la ora ora 07:43.Unitatea s-a oprit automat datorită unui semnal de vibraţii la turbina. Toate sistemele centralei au răspuns conform proiectului, puterea reactorului fiind menţinuta la 60% în mod controlat.

În conformitate cu procedurile centralei, resincronizarea la Sistemul Energetic Naţional va avea loc după intelegerea exacta a cauzelor care au condus la declansarea turbinei si efectuarea eventualelor reparatii necesare. SN Nuclearelectrica SA va mentine informata opinia publica in masura  obinerii de noi informatii.

Acest eveniment nu a afectat siguranţa personalului centralei, a populaţiei şi a mediului înconjurător. Asigura Nuclearelectrica.

In urma cu o luna, Societatea Nationala Nuclearelectrica SA anunta repornirea Unitatii 1 CNE Cernavoda si reconectarea la Sistemul Energetic National la 17 iulie 2012. Unitatea 1 a fost oprita in mod controlat in data de 13 iulie 2012 in vederea desfasurarii unor activitati necesare de intretinere. Lucrarile specifice s-au executat in conditii de siguranta pentru personalul centralei, instalatii, public si mediul inconjurator conform procedurilor centralei si normelor de protectie si securitate.

Dezvoltarea Unitatilor 3 si 4 stagneaza din lipsa banilor

Presa a relatat, recent, ca dezvoltarea de noi unitati nucleare la Cernavoda este inca amanita, din cauza lipsei investitorilor. Potrivit Nucleaelectrica, pentru realizarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda a fost ales modelul unei Companii de Proiect realizata prin parteneriat intre statul roman prin intermediul Nuclearelectrica si investitori privati.

Cei sase investitori care au depus oferte si au fost selectati sunt: Arcelor Mittal Romania care va detine 6,2 din actiunile viitoare companii, Grupul CEZ Republica Ceha – 9,15%, ENEL Italia – 9,15%, GDF Suez – 9,15%, Iberdrola Spania – 6,2% si RWE Germania – 9,15%, in conditiile in care statul roman va detine 51% din actiuni.

In urma desfasurarii mai multor etape de negociere pe parcursul anului 2008, la data de 20 noiembrie 2008 a avut loc parafarea documentelor constitutive (Acordul de Investitii si Actul Constitutiv) ale noi societati comerciale, denumita S.C. EnergoNuclear SA, responsabila pentru construirea, punerea in functiune si operarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

Acordul de investitii si Actul constitutiv al viitoarei societati comerciale, rezultate in urma negocierilor au fost aprobate prin HG 1565/2008, care prevede realizarea proiectului in doua etape:
– etapa pre-proiect, care se estimeaza sa dureze 18 luni de la inregistrarea viitoarei societati comerciale, cu un buget de 30 milioane Euro, rezultat din subscrierile si varsamintele actionarilor. Pe parcursul acesteia, investitorii vor perfecta aranjamentele comerciale privind constructia celor doua unitati, exploatarea pe termen lung si modalitatile de finantare; in aceasta perioada trebuie sa fie obtinute avizele necesare din partea Comisiei Europene pentru realizarea proiectului, precum si
– etapa propriu-zisa de realizare a proiectului, in care fiecare dintre actionari va contribui la acoperirea costurilor proiectului cu sume corespunzatoare cotei de participare la capitalul social al viitoarei societati comerciale.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *