Oficial al Comisiei Europene: Rețeta de mici ar putea fi acceptată, dar trebuie respectate procedurile

mititeiFolosirea bicarbonatului de sodiu sau E 500 în reţeta „mititeilor“ în industria cărnii din România pare acceptabilă, dar procedurile vor trebui respectate, a declarat vineri Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, precizând că solicitările de autorizare sunt analizate de la caz la caz, transmite corespondentul Agerpres la Bruxelles, potrivit Adevarul.ro.

„Chestiunea a fost într-adevăr discutată joi la reuniunea Grupului de lucru al experţilor guvernamentali asupra aditivilor alimentari“, a declarat purtătorul de cuvânt al comisarului Tonio Borg, după ce guvernul României a anunţat joi că reprezentantul său va aborda cu acest prilej, la solicitarea Asociaţiei Române a Cărnii, chestiunea introducerii reţetei produsului mititei pe lista reţetelor tradiţionale, alături de burger şi cârnatul spaniol chorizo. Bicarbonatul de sodiu sau E 500 nu este şi nu a fost niciodată autorizat în prepararea cărnii, inclusiv în cazul micilor. În noua listă a aditivilor alimentari pentru UE, folosirea autorizată a acestora este prezentată în conformitate cu categoriile de alimente la care ei pot fi adăugaţi. Noua listă este bazată pe autorizaţiile acordate în conformitate cu vechile directive şi va intra în vigoare de la 1 iunie’, a adăugat Frederic Vincent.

Dacă industria cărnii foloseşte aditivi, care sunt esenţiali pentru mititei, este necesară depunerea unei cereri de autorizare. Folosirea aditivilor este analizată de la caz la caz şi dacă aceasta respectă condiţiile prevăzute în legislaţia privind aditivii alimentari, Comisia Europeană va propune autorizarea lor. În cazul concret al folosirii E 500 în mici, folosirea aditivilor în acest produs tradiţional pare acceptabilă, dar procedurile vor trebui respectate’, a mai precizat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar.

Sursa: Adevarul.ro
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *