Comisia Europeană: România, în topul stegulețelor roșii la gestionarea deșeurilor municipale

Un nou raport despre modul în care statele membre își gestionează deșeurile municipale evidențiază diferențe surprinzătoare la nivelul UE. Raportul clasifică cele 27 de state membre în funcție de 18 criterii, cu ajutorul unor stegulețe verzi, portocalii și roșii în domenii precum: volumul total de deșeuri reciclate, costul eliminării deșeurilor, precum și încălcări ale legislației europene.

Astfel, statele membre cu cele mai mari lacune în privința punerii în aplicare a legislației în domeniu sunt Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România și Slovacia. Deficiențele includ strategii incomplete sau inexistente de prevenire a producerii deșeurilor, lipsa stimulentelor pentru a evita depozitarea deșeurilor la gropile de gunoi, precum și o infrastructură neadecvată de gestionare a deșeurilor. Faptul că se recurge masiv la depozitarea deșeurilor la gropile de gunoi înseamnă că unele opțiuni mai bune de gestionare a deșeurilor, precum refolosirea și reciclarea, sunt în mod sistematic subexploatate. În consecință, perspectiva este deficitară.

În contrast, Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda și Suedia dispun de sisteme complexe de colectare a deșeurilor și depozitează la gropile de gunoi mai puțin de 5% din deșeurile pe care le produc. Aceste țări dețin sisteme de reciclare bine dezvoltate, o capacitate suficientă de tratare a deşeurilor și au performanțe bune în privința deșeurilor biodegradabile. În general, statele menționate combină cu succes în politicile lor de gestionare a deșeurilor instrumente juridice, administrative și economice.

Domnul Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Imaginea rezultată din acest exercițiu confirmă cele mai serioase preocupări ale mele.Multe state membre contină să depoziteze la gropile de gunoi cantități uriașe de deșeuri municipale – cea mai nepotrivită opțiune de gestionare a deșeurilor –, în ciuda existenței unor alternative mai bune și în pofida disponibilității fondurilor structurale necesare pentru a finanța opțiuni mai avantajoase. Se îngroapă resurse valoroase, se pierd beneficii economice potențiale, nu se creează locuri de muncă în sectorul gestionării deșeurilor, iar sănătatea umană și mediul au de suferit.Este un lucru greu de justificat în condițiile actuale ale economiei noastre.”

Tabloul de bord rezultat face parte dintr-un studiu aflat în desfășurare care va ajuta statele membre să își îmbunătățească performanțele în materie de gestionare a deșeurilor.

Pentru detalii acesați EC.EUROPA.EU
Foto:  reciclaredeseuri.org

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Comisia Europeană: România, în topul stegulețelor roșii la gestionarea deșeurilor municipale

 1. Robert Dinca 10/08/2012 at 15:57

  Reprezint firma PER Global Solutions LLC care are tehnologia (testata, brevetata, premiata) care converteste deseurile menajere (MSW – deseuri solide municipale, cu fractie umeda de max 50%) in energie regenerabila: electrica, termica si combustibil lichid (petrol reciclat).

  Aceasta este SOLUTIA care ne va scoate din CRIZA (nu numai alinierea la standardele europene)!

  Robert Dinca
  0726607173

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *