Studiu al Comisiei Europene: Pentru a câștiga bani, din ce în ce mai mulți tineri vor vinde sau chiar vor produce stupefiante

DrugsPotrivit unui studiu publicat de Comisia Europeană, din ce în ce mai mulți tineri vor vinde sau chiar vor produce stupefiante, în special canabis cultivat la domiciliu, pentru a câștiga mai mulți bani.

În același timp, se prevede că criza economică va conduce la reduceri în bugetele alocate politicii în materie de droguri, în special pentru tratament și pentru măsurile de reducere a efectelor negative.

Studiul publicat astăzi este un semnal de alarmă pentru Europa: pentru a reduce oferta de droguri și a pune capăt traficului, trebuie să micșorăm numărul consumatorilor de droguri, prin acțiuni de prevenire, dar și prin tratament”, a afirmat Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisarul UE pentru justiție.

Oferta este pe măsura cererii, iar numărul tot mai mare de consumatori de droguri face ca piața drogurilor ilegale să fie în creștere. Acesta este motivul pentru care, în cursul acestui an, intenționez să propun consolidarea legislației privind noile substanțe psihoactive și traficul de droguri ilegale. Trebuie să acționăm la nivelul UE și să ne protejăm copiii.

Potrivit informațiilor furnizate de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie, noile substanțe psihoactive reprezintă o problemă din ce în mai serioasă. În total, în 2011 au fost notificate oficial pentru prima dată 49 de noi substanțe psihoactive, prin intermediul sistemului UE de avertizare timpurie. Acesta este cel mai mare număr de substanțe semnalat vreodată în cursul unui singur an, față de 41 de substanțe semnalate în 2010 și 24 în 2009. Iar datele preliminare pentru 2012 nu arată niciun semn de diminuare a acestei cifre, fiind deja detectate peste 50 de astfel de substanțe.

În timp ce consumul de „droguri tradiționale”, cum ar fi cocaina, heroina și ecstasy este în general stabil, noile droguri aprovizionează piața drogurilor ilegale, întrucât comercianții profită de substanțele chimice nereglementate la nivel internațional. Aceste droguri sunt tot mai frecvent disponibile pe internet și s-au răspândit rapid în multe state membre, care se confruntă cu dificultăți în a preveni vânzarea lor.

De asemenea, studiul publicat astăzi oferă informații privind impactul politicilor care vizează consumul de droguri sau oferta de droguri, precum și privind operațiunile de pe piața drogurilor ilegale din UE, arătând că internetul este din ce în ce mai important pentru distribuția de droguri. De asemenea, studiul cuprinde o analiză detaliată a amplorii pieței pentru anumite droguri ilegale și evaluează profiturile generate de acestea. Potrivit studiului, amploarea pieței europene a canabisului, drogul cel mai utilizat de europeni, este estimată între 7 și 10 miliarde EUR în 2010. Consumatorii intensivi reprezintă un mic procent din consumatorii de canabis (între 5 % și 25 %, în funcție de țară), fiind însă responsabili pentru cea mai mare parte (între 55 % și 77 %) din cantitatea totală de canabis consumată anual. Studiul confirmă, de asemenea, că aplicarea unor legi împotriva producției și distribuției de canabis determină o creștere spectaculoasă a prețului acestui drog. Acest lucru se explică prin faptul că producătorii și traficanții au nevoie de o compensație pentru riscurile de a fi arestați, deținuți, de a li se sechestra bunurile și de a suporta vătămări grave, precum și pentru costurile asociate necesității de a opera sub acoperire.

Sursa: ec.europa.eu
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *