VIDEO: Comisarul european Tonio Borg, despre scandalul carnii de cal: Am convocat întrunirea Comitetului Permanent pentru Lanțul Alimentar în ședință extraordinară

 tonio borgComisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorului, Tonio Borg, a declarat că urmăreşte îndeaproape situaţia privind etichetarea frauduloasă a cărnii de cal şi  că a convocat într-o şedinţă extraordinară, mâine, (15 februarie) Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar.

Declaratiile integrale ale comisarului:

“Deoarece este vorba despre siguranță, aș dori să profit de ocazie pentru a-i asigura pe cetățenii Uniunii Europene că urmăresc îndeaproape situația apărută în ultimele zile în unele state membre ale UE referitor la etichetarea frauduloasă a cărnii de cal prezente în anumite produse alimentare.

Din momentul notificării Comisiei Europene, serviciile mele au colaborat cu autoritățile naționale în scopul identificării și abordării corespunzătoare a cauzei care a generat această situație.

Lucrăm în mod special cu autoritățile franceze, române, olandeze, luxemburgheze și britanice și am convocat întrunirea Comitetului Permanent pentru Lanțul Alimentar în ședință extraordinară în această vineri, pentru a discuta situația respectivă cu toate statele membre.

Sistemul de siguranță alimentară al UE este unul dintre cele mai sigure din lume. Datorită acestui sistem și capacității sale de a asigura trasabilitatea integrală a produselor, autoritățile naționale au posibilitatea de a investiga în acest domeniu pentru a găsi cauza problemei.

Regulile europene privind trasabilitatea le-au permis statelor membre să descopere rapid originea și lanțul de distribuție al produselor frauduloase.

La rândul său, sistemul de alertă rapidă al UE face posibilă difuzarea informațiilor legate de investigațiile efectuate în cadrul acestui scandal în toate cele 27 de state membre.

Sper ca investigațiile efectuate la nivel național să dezvăluie curând vinovații.

Îi mulțumesc președinției irlandeze, care organizează astăzi o reuniune cu miniștrii de resort în scopul analizării situației existente și al identificării acțiunilor care ar trebui întreprinse.

Comisia Europeană este pregătită să acorde asistență de orice natură. Vom continua să coordonăm situația atât la nivel politic, cât și tehnic, punând accentul pe acordarea de sprijin statelor membre în vederea recâștigării încrederii consumatorilor.”

VIDEO:

Sursa: ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.