Comisia Europeana va propune inghetarea ajutorului financiar acordat Ungariei in 2013

Comisia Europeana va propune, miercuri, Uniunii Europene, inghetarea unei parti importante a ajutorului ce va fi acordat Ungariei in 2013, informeaza AFP, potrivit EurActiv.ro. Astfel, Comisia Europeana vrea sa determine guvernul Orban sa reduca deficitul bugetar excesiv. Ungaria urma sa primeasca 1,7 miliarde de euro in 2013, cu titlul de fonduri de coeziune, insa un “procentaj important” va fi pus sub sechestru.

Valoarea exacta a fondurilor aflate in sechestru va fi stabilita in cadrul unei reuniuni a comisarilor europeni si va fi comunicata apoi de comisarul European pentru Afaceri Economice, Olli Rehn. Decizia de miercuri trebuie aprobata in luna martie de toate statele membre UE si va intra in vigoare incepand cu 1 martie 2013.

Premierul ungar Viktor Orban, acuzat de adversarii sai politici pentru tendinta autoritara, a fost somat de Uniunea Europeana sa modifice mai multe legi controversate, cum ar fi reducerea independentei bancii centrale si controlul puterii judiciare. De asemenea, independenta bancii centrale ungare reprezinta o conditie prealabila impusa de Bruxelles si FMI pentru acordarea de ajutor financiar.

Sursa articol: EurActiv.ro
Sursa foto:   istockphoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *