Viitorul Politicii Spațiale Europene dezbătut la Bruxelles

În perioada 29 – 30 ianuarie a.c, Comisia Europeană a fost gazda celei de-a cincea Conferințe la nivel înalt privind Politica spațială europeană, intitulată “Construcția unui Instrument Global pentru Provocări Globale”.

Evenimentul se bucură de susținerea unui număr ridicat de factori de decizie la nivel european, printre aceștia numărându-se președintele Comisiei Europene José Manuel Barroso, vice-președintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, președintele Consiliului European Herman Van Rompuy, președintele Parlamentului European Martin Schulz și Directorul general al Agenției Spațiale Europene, Jean-Jacques Dordain.

Conferința a avut ca scop examinarea și dezbaterea stadiului programelor spațiale lansate de Uniunea Europeană, cum ar fi EGNOS, Galileo și GMES rezultate din cooperarea dintre Uniunea Europeană și Agenția Spațială Europeană.

Aceste sisteme permit crearea unui număr impresionant de noi aplicații de navigație prin satelit, care pot facilita siguranța, eficiența și fiabilitatea activităților de aviație, maritime, rutiere și sectorului  agricol.

Astfel, siguranța rutieră, colectarea  taxelor și managementul traficului de parcare, localizarea și urmărirea mărfurilor, rezervare online, siguranța transportului maritim, tahografele digitale, transportul animalelor, gestionarea resurselor și protecția mediului sunt doar câteva dintre aplicațiile care ar putea aduce beneficii în viața de zi cu zi a cetățenilor europeni.

jean-marinescuDeputatul European Marian-Jean Marinescu, invitat la dezbateri în calitate de vice-președinte al Grupului PPE din Parlamentul European,a subliniat importanța dezvoltării infrastructurii spațiale și a adoptării unor măsuri concrete în acest sens :

”Este o realitate că infrastructura spațială este invizibilă. Trebuie să o facem  vizibilă în viața de zi cu zi a cetățenilor. Capitolul cel mai important al strategiei spațiului UE ar trebui să fie unul orientat spre rezultate: aplicații, contribuția la creșterea economiei, îmbunătățirea vieții cetățenilor, precum și, bineînțeles, noi tehnologii.  Pe baza obiectivelor pe care le-am decis, trebuie să propunem o legislație care să genereze, prin intermediul aplicațiilor de tehnologie spațială mai multă eficiență în diferite domenii ale economiei.

Programele Galileo și EGNOS reprezintă un potențial vast pentru industrie și noi locuri de muncă în Europa”.

Marian-Jean Marinescu a reamintit celor prezenți că actorii implicați în guvernarea politicii Spațiale europene trebuie să își coordoneze eforturile pentru a desfășura o activitate eficientă orientată spre rezultate:

”Avem nevoie de prevederi concrete și de asigurări că toate entitățile implicate în sistemul de guvernanță – Comisia Europeană, Agenția GNSS European, Agenția Spațială Europeană, agențiile naționale, precum și agențiile specializate, cum ar fi EUMETSAT-cooperează într-o manieră eficientă și pe termen lung.”

De asemenea, Comisia Europeană manifestă un interes real în dezvoltarea politicii spațiale a UE, venind cu propuneri concrete în cadrul programelor Galileo, EGNOS și GMES, cum ar fi pachetul de 1,4 miliarde de euro, propus pentru a finanța proiecte de cercetare, dezvoltare și inovație în cadrul programului ”Orizont 2020”.

În acest context, Marian-Jean Marinescu a declarat:

” Pentru programul GMES / Copernic, Comisia Europeană trebuie să ne furnizeze cât mai curând posibil, o foaie de parcurs clară de dezvoltare și lansare a sateliților Sentinels precum și cadrul legal și operațional propus pentru acest sistem complex”.

Concluziile la care s-a ajuns în cele două zile de dezbateri privind viitorul Politicii Spațiale Europene sunt direct legate de activitățile de cercetare ale Uniunii Europene, de dezvoltare și inovare și de asemenea, corelate cu îmbunătățirea vieții de zi cu zi a cetățenilor, precum și cu dezvoltarea economiei UE.

”UE trebuie să-i învețe pe oameni,să atragă viitorii ingineri, să răspândească informațiile despre de navigația europeană prin satelit, să propună un set de stimulente pentru toți utilizatorii, în scopul de a implementa tehnologiile derivate din Galileo și EGNOS.

Agențiile naționale ar putea veni cu propuneri concrete în acest sens, astfel încât Comisia ar putea armoniza inițiativele provenind din statele membre, și să definească o viziune a UE”, a concluzionat Marian-Jean Marinescu, vice-președinte al Grupului PPE.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *