Viviane Reding, despre viitorul Europei Federale: Nu putem avea o politică monetară federală şi nicio solidaritate financiară între state

Cum pieţele s-au mai calmat în privinţa datoriilor suverane din zona euro, liderii UE şi-au amintit că reprezintă state suverane şi au decis, la Consiliul European ce s-a încheiat vineri, să facă o pauză în procesul de integrare şi federalizare al UE, propus în două proiecte lansate de Jose Manuel Durao Barroso şi Herman Van Rompuy. Aceasta este opinia cvasiunanimă a presei franceze şi engleze de astăzi, potrivit Cotidianul.ro.

În acest context, comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a vorbit pentru Liberation despre viitorul proiectului federal al Europei.

Foaia de parcurs pentru „O uniune economică şi monetară veritabilă şi profundată” urmăreşte crearea unei Europe federale?

V.R.: Este un proiect pentru o uniune economică şi monetară, nu pentru o federaţie europeană. Proiectul evocă tot ce este legat de moneda noastră şi doar de monedă. Nu vorbeşte despre apărare sau justiţie. Criza zonei euro a arătat că nu putem avea o politică monetară federală, 27 de politici economice şi bugetare suverane şi nicio solidaritate financiară între state. Foaia noastră de parcurs cere să facem tot ce se poate pentru o reformă a tratatelor europene. Astfel putem întări gestionarea comuna a bugetelor naţionale şi putem creea o capacitate bugetară a zonei euro, pentru a putea ajuta ţările în dificultate. Însă pentru a merge mai departe trebuie să reformăm tratatele. (…)

Până acum, liderii europeni au elaborat tratate cu uşile închise, apoi au anunţat decizia lor populaţiei, pe care au rugat-o să fie de acord. Trebuie sa inversăm abordarea, să începem cu o dezbatere publică despre ce vrem să facem, înainte de a negocia tratatele. Apoi, o dată ce am luat decizia, trebuie să o prezentăm populaţiei sub forma unei întrebări clare. Aceasta este democraţia. Lucrurile au început să se schimbe. Următoarele alegeri europene, din 2014, vor fi primordiale, pentru că familile politice europene vor prezenta fiecare un candidat pentru preşedinţia Comisiei. Cel care va fi primul a fi numit automat şi de catre cei 27 de şefi de stat si de guvern, aşa cum s-au angajat să o facă. Pentru prima dată, acest scrutin european nu va mai fi ca până acum, adica o suprapunere de scrutine naţionale dominate de mize locale.

Cititi mai multe aici.

Sursa: Cotidianul.ro
Foto:  wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *