Comisia Europeana vrea sa limiteze comisioanele la plata cu cardul bancar

euroComisia Europeana va propune introducerea unei limite pentru comisioanele percepute de banci pentru a procesa platile cu cardul, urmand sa impuna o limita de 0,2% pentru tranzactiile cu cardurile de debit si una de 0,3% pentru cardurile de credit, informeaza EurActiv.com.

Limita, comparata de unii oficiali europeni cu cea introdusa pentru tarifele la serviciile de roaming, va avea consecinte de amploare in conditiile in care in 2010 valoarea totala a cumparaturilor platite cu cardul in UE s-a ridicat la 1.800 miliarde de euro.

Limitele se vor aplica iniţial tranzacţiilor transfrontaliere, urmând să fie extinse şi la pieţele interne după doi ani.

“Comisioanele restricţionează concurenţa, întrucât cresc costul acceptării plăţilor prin card de către bănci, fără să aducă beneficii consumatorilor. (…) Se ajunge astfel la preţuri finale mai mari pentru bunuri şi servicii”, se arată în proiectul Comisiei.

Propunerea urmează să fie făcută publică săptămâna următoare şi va necesita aprobarea guvernelor statelor membre şi a Parlamentului European pentru a intra în vigoare.

Sursa: EurActiv.com
FOTO: freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.