Comisia Europeana vrea urgentarea deschiderii pietei UE pentru exporturile de vin din R.Moldova

wine-toursComisia Europeană propune deschiderea completă a pieței Uniunii pentru importurile de vinuri din Republica Moldova,chiar  înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, pentru a compensa pierderile de pe piețele tradiționale de desfacere.

Măsura a fost propusă pentru a compensa pierderile suferite de Moldova după ce Rusia a interzis importurile de băuturi alcoolice din această țară, ca replică la apropiata semnare a acordului de asociere dintre Moldova și Uniunea Europeană.

„Piața Uniunii Europene este o alternativă durabilă și un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a pieței Uniunii Europene pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci și un spațiu al solidarității.”, a declarat Dacian dacian ciolosCioloș, comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală.

În iunie 2013, Uniunea Europeană (UE) și Republica Moldova au încheiat negocierea unui istoric Acord de Asociere, care prevede și crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundate şi Cuprinzătoare (DCFTA), încurajând astfel integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Acordul de Asociere urmează a fi parafat la Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, Lituania, în noiembrie 2013, câteva dintre elementele lui principale, inclusiv DCFTA, urmând a intra în vigoare imediat după semnarea Acordului.

Comisia Europeană va propune Consiliului și Parlamentului European modificarea Preferințelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldovenești să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, inclusiv a DCFTA. Comisia Europeană va cere Consiliului și Parlamentului European să facă tot posibilul pentru o adoptare rapidă a acestei modificări.

Sursa: Comisia Europeana

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.