VIDEO Barroso: “Este timpul să ne angajăm într-o cooperare mai amplă în materie de apărare”

BarrosoComisia Europeană (CE) a prezentat, astăzi, o comunicare ce conţine un plan de acţiune vizând sporirea eficienţei şi competitivităţii sectorului european al apărării şi securităţii.

Comunicarea prevede măsuri de consolidare a pieței interne a apărării, de promovare a unei mai mari competitivități a industriei apărării și de stimulare a sinergiilor dintre cercetarea civilă și cea militară. Pe lângă acestea, comunicarea analizează și opțiuni aparținând altor domenii, cum ar fi energia, spațiul cosmic și capacitățile cu dublă utilizare. Comisia invită șefii de stat și de guvern să discute această comunicare în cadrul Consiliului European din decembrie 2013, împreună cu raportul elaborat de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat: „Nu vom avea ponderea de care avem nevoie în lume fără o politică de apărare comună. Pentru a o sprijini, trebuie să ne consolidăm sectorul apărării și securității. În vremurile actuale, în care dispunem de resurse limitate, cooperarea este esențială și trebuie să corelăm ambițiile la resursele disponibile pentru a evita suprapunerea programelor. Este timpul să facem mai mult împreună și este timpul să începem și să ne angajăm într-o cooperare mai amplă în materie de apărare. Acest lucru este ceea ce aștept cu nerăbdare să văd la Consiliul European din decembrie”.

***Inregistrarea video va fi disponibila 7 zile de la publicarea acestuia***

Antonio Tajani, vicepreședinte al Comisiei Europene, comisar pentru industrie și antreprenoriat, a declarat: „Industria de apărare și infrastructura industrială europeană se confruntă cu unele provocări majore,  fiind subminate de lipsa unor noi programe. Dacă dorim ca Europa să-și mențină capacitatea industrială necesară pentru a satisface nevoile noastre viitoare în materie de capacități militare și pentru a susține, prin urmare, o politică de securitate și apărare comună credibilă, trebuie adoptate măsuri concertate, la nivel european. De asemenea, este evident că abordarea aspectelor industriale și de piață va avea doar un impact limitat, dacă nu este însoțită de un acord european de fond. Este vital ca industria europeană de apărare să rămână un centru de vârf al producției și inovării la nivel mondial și să creeze, deopotrivă, locuri de muncă de înaltă calificare și creștere economică. Acestea sunt ambițiile planului prezentat de noi”.

Comisarul pentru piața internă și servicii, Michel Barnier, a declarat: „Europa are nevoie de o politică de securitate și apărare comună (PSAC) credibilă, care să-i garanteze securitatea și să-i permită să-și asume responsabilitățile la nivel mondial. Pentru ca această politică să devină eficace, trebuie să ne consolidăm, totodată, industriile și piețele de apărare. În special în perioade de constrângeri bugetare, acest lucru impune o cooperare și integrare sporite, dacă se dorește eficientizarea acțiunii. Apărarea reprezintă încă un domeniu sub suveranitate națională, iar statele membre sunt bineînțeles cele responsabile în această privință. Comisia le poate oferi însă sprijin și poate să-și mobilizeze politicile pentru a consolida sectorul securității și al apărării. Prezenta comunicare ilustrează în mod clar acest lucru. Ea va fi dezbătută la Consiliul European din decembrie și va orienta acțiunile noastre din anii următori”.

Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate / vicepreședinte al Comisiei, a declarat: „UE are ambiția de a acționa în calitate de furnizor de securitate, atât pentru țările vecine, cât și la nivel mondial, pentru a-și proteja propriile interese și pentru a contribui la pacea și securitatea internațională. Pentru a putea îndeplini acest rol, avem nevoie de capacități. Și pentru a dispune de capacități, este vital să avem o infrastructură industrială solidă. Acest lucru este important și în ceea ce privește locurile de muncă, creșterea economică și inovarea. Consiliul European din decembrie 2013 este un moment important pentru a discuta despre viitorul securității și al apărării în Europa, iar Comisia aduce o contribuție importantă la efortul colectiv depus de statele membre, SEAE și Agenția Europeană de Apărare.”

Detalii aici.

Sursa: ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.