Comisia impune un set dur de reguli agențiilor de rating considerate vinovate pentru criza datoriilor de stat

Comisia Europeană a anunțat că a finalizat un cadru de reglementare mult mai strict pentru aceste agențiile de evaluare financiară, după mai bine de un an de negocieri, potrivit Adevarul.ro. Pasul este considerat esențial de liderii europeni, care au acuzat agențiile de rating că au practici asemănătoare cu specula și că au cauzat instabilitatea care a afundat Europa în criza datoriilor suverane.

Agențiile de rating vor fi nevoite să urmeze reguli mult mai stricte, care le vor face să fie mult mai ușor de tras la răspundere pentru greșeli în caz de neglijență sau rea-voință”, a declarat Michel Barnier, comisarul european pentru Piețe Financiare și Servicii, citat de euractiv.com.

Noile reguli vor interzice agențiilor să publice ratinguri pentru obligațiuni suverane care nu au fost solicitate și le vor obliga să stabilească un calendar prin care să anunțe din timp momentele în care vor publica ”notele” pentru statele din UE. Calendarul este necesar pentru a evita ”tulburarea” piețelor, au precizat oficialii UE.

Aceste ratinguri vor fi publicate doar după ce bursele europene s-au închis și cu cel puțin o oră înainte de deschiderea acestora.

În plus, investitorii și statele comunitare vor fi informate și li se vor explica faptele și analizele care au fost folosite pentru calcularea ratingului pentru a facilita o mai bună înțelegere a structurii datoriei suverane.

Prin aceste măsuri, liderii europeni speră să reducă dominația celor trei mari agenții de rating – Fitch, Moodys și S&P – care controlează împreună mai bine de 80% din piața mondială a ratingurilor financiare.

Mai multe informatii aici.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  europarl.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *