Comisia propune actualizarea normelor în materie de TVA

Comisia Europeană a propus actualizarea normelor UE în materie de TVA pentru a asigura uniformizarea, în toate statele membre, a tratamentului fiscal aplicat tuturor tipurilor de cupoane valorice.   Cupoanele valorice reprezintă o piață de peste 52 de miliarde EUR/an în Uniunea Europeană. Telecomunicațiile preplătite reprezintă aproape 70% din piața cupoanelor valorice, fiind urmate de cupoanele-cadou și de cupoanele de reducere. Cu toate acestea, diferențele dintre normele naționale în materie de TVA duc la apariția unor deficiențe grave ale pieței. În loc să poată beneficia cu adevărat de piața unică, societățile se confruntă cu probleme legate de dubla impunere și cu dificultăți în ceea ce privește extinderea activității lor comerciale în străinătate. Noile norme vizează remedierea acestei situații.

Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare și uniune vamală, audit și antifraudă, a declarat: „În fiecare săptămână se vând și se cumpără milioane de cupoane valorice, ceea ce reprezintă o activitate în plină expansiune în Europa. Nu există niciun motiv ca această piață în continuă expansiune să nu poată funcționa din cauza incertitudinii și a complexității normelor fiscale. Noile norme în materie de TVA propuse astăzi ne permit să progresăm către o piață unică autentică a cupoanelor valorice, în beneficiul întreprinderilor, al cetățenilor și al administrațiilor fiscale.”

În temeiul noilor norme propuse, diferitele categorii de cupoane valorice și tratamentul TVA aplicabil acestora ar fi definite în mod clar. Acest lucru ar permite tratamentul uniform, în întreaga Europă, al operațiunilor care implică cupoane valorice. Propunerea include dispoziții privind definirea cupoanelor valorice în scopuri de TVA și stabilirea momentului în care se percepe TVA-ul aferent cupoanelor respective (adică la vânzare sau la preschimbare). De asemenea, propunerea cuprinde norme aplicabile cupoanelor valorice care trec prin lanțuri de distribuție și mijloacelor de plată generale. Noile norme vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2015.

În prezent, nu există norme UE în materie de TVA cu privire la tratamentul operațiunilor care implică cupoane valorice. În absența unor norme comune, statele membre și-au dezvoltat propriile lor practici, care nu sunt coordonate și generează frecvent probleme atât pentru întreprinderi, cât și în ceea ce privește colectarea TVA.
Atunci când un cupon valoric este emis într-un stat membru și utilizat în altul, nu este întotdeauna clar în ce moment trebuie impozitate operațiunile legate de cuponul valoric respectiv, ca de exemplu în cazul hotelurilor internaționale care își promovează serviciile de cazare în mai multe state membre ale UE prin intermediul cupoanelor valorice.

Propunerea de astăzi are ca obiectiv clarificarea și armonizarea normelor UE referitoare la tratamentul TVA aplicabil cupoanelor valorice. Acest lucru va avea un efect pozitiv asupra întreprinderilor prin eliminarea situațiilor de dublă impunere și a incertitudinii în privința respectării obligațiilor fiscale și va contribui, de asemenea, la suprimarea lacunelor care facilitează evaziunea fiscală pentru anumite întreprinderi ce exploatează neconcordanțele existente între statele membre. Noile norme se încadrează bine și în strategia mai amplă a Agendei digitale pentru Europa, în special în ceea ce privește obiectivul acesteia de a crea o piață unică digitală.

Mai multe informaţii aici.

Foto: petraskandalou.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *