Comisia Trilaterala, intalnire pentru prima oara in istorie la Bucuresti

Unii dintre cei mai puternici oameni din lume s-au aflat in Bucuresti la sfarsitul saptamanii trecute. Miliardari, înalţi demnitari, bancheri, precum şi oameni influenţi din ONU, UE şi NATO au participat la întâlnirea regională a Comisiei Trilaterale, organizată pentru prima dată in istorie la Bucureşti. Premierul Boc a rostit cuvântul de bun venit, iar preşedintele Băsescu le-a oferit un dineu conducătorilor din umbră ai planetei, potrivit ziarului Gandul. Urmariti aici imagini de la vizita la Bucuresti a membrilor Comisiei, dar si declaratii interesante facute de Zbigniew Brzezinski, intr-un interviu pe tema Trilateralei.

Mugur Isarescu si Mihai Tanasescu, romanii din Trilaterala

Comisia Trilaterală (Trilateral Commission), una dintre cele mai influente organizaţii mondiale, şi-a ţinut la Bucureşti, de vineri până duminică, reuniunea anuală a “aripii” europene. Peste 100 de personalităţi din rândul politicienilor şi oamenilor de afaceri din spaţiul comunitar s-au întâlnit la Banca Naţională, sub patronajul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, unul din cei doi membri români ai Trilateralei, alături de Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.

Între cei prezenţi şi la dineul oferit, sâmbătă, de preşedintele Traian Băsescu la Cotroceni s-au numărat Peter Sutherland – preşedintele Goldman Sachs, Jacob Frenkel – preşedintele JP Morgan Chase, Wolfgang Ischinger – preşedintele Conferinţei de Securitate de la München, Marek Belka – preşedintele Băncii Naţionale a Poloniei, Michael Fuchs – vicepreşedinte executiv al Comisiei şi vicepreşedintele CDU (partidul din care face parte cancelarul Germaniei, Angela Merkel), alţi reprezentanţi la vârf ai unor corporaţii internaţionale şi lideri politici, diplomaţi şi reprezentanţi elitei academice.

Concertul de la Ateneu

Vineri seara a avut loc la Ateneul Român un concert privat la care au venit Emil Boc, Cătălin Predoiu şi Adriean Videanu. La reuniunile organizaţiei au fost prezenţi bancheri români precum Nişu Negriţoiu, Nicolae Dănilă, Petru Rareş şi Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

Viitorul UE si globalizarea, dezbatute de mai marii Comisiei Trilaterale

Mihai Tănăsescu a declarat că “Aceşti oameni aduc progresul, aduc unitatea, o mai bună cunoaştere a lucrurilor care se întâmplă în fiecare ţară”.

Oficial, în cadrul reuniunii s-au discutat subiecte generoase precum viitorul UE şi dezarmarea nucleară. Apoi, a început o dezbatere despre România şi vecinătăţile ei, la care au participat ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi fostul ministru de externe, fost ministru al Apărării, Teodor Meleşcanu, alături de fostul comisar european bulgar pentru Protecţia Consumatorilor, Meglena Kuneva, de ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, şi de secretarul de stat adjunct din Ministerul de externe ungar Janos Hovari. Sâmbătă, s-a discutat despre situaţia Germaniei la 20 de ani de la reunificare şi despre felul în care criza economică mondială a afectat Europa.

Duminică, dezbaterile au fost axate pe globalizare, fiind prezentat mesajul directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn. La final, a fost analizat un subiect favorit la preşedintelui Băsescu – politica internaţională în regiunea Mării Negre, felul în care se intersectează în zonă interesele Statelor Unite, Europei şi Rusiei.

Traian Basescu, lobby pro Moldova

Presedintele Traian Basescu, a oferit sambata, la Palatul Cotroceni, un dineu in onoarea participantilor la cea de a XXXIV-a Reuniune Europeana a Comisiei Trilaterale, relateaza HotNews. Cu acest prilej seful statului a rostit o alocutiune in care a amintit de relatiile cu Republica Moldova: “Afinitatile Romaniei fata de Republica Moldova nu constituie un secret. Suntem o singura natiune, cu o istorie comuna pana in 1940, care traieste in doua tari, vorbeste aceeasi limba si isi extrage seva din aceeasi cultura. Continuarea avansului Republicii Moldova catre Uniunea Europeana depinde in mod crucial de mentinerea la putere a Aliantei pro-europene, dupa alegerile din luna noiembrie a acestui an”, se arata intr-un comunicat al Presedintiei.

“Romania sustine si va continua sa sustina continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene in vecinatatea sudica si estica. Ultimul val de extindere, desfasurat in doua etape – in 2004 si in 2007 – a consemnat acceptarea ca membri a fostelor state comuniste din centrul Europei, la care s-au adaugat o serie de tari din sud. In mod natural, urmatorul val de extindere trebuie sa vizeze restul tarilor europene din sudul Uniunii, si anume Albania, statele din Balcanii de Vest, Republica Moldova si Turcia”,a mai sustinut seful statului in alocutiune.

Alte aspecte mentionate de presedintele Traian Basescu:

  • Prin pozitia sa geografica, Romania este obligata sa dovedeasca mai multa creativitate in politica regionala decat, de pilda, tarile din centrul Uniunii Europene. Proximitatea noastra este complexa si eclectica: ne invecinam atat cu state membre, cat si cu zone inca incomplet stabilizate, care ridica numeroase provocari legate de slaba guvernanta, identitati nationale fragile si, mai ales, conflicte inghetate – o reala amenintare la adresa stabilitatii europene. Solutionarea acestor conflicte este esentiala pentru integritatea si stabilitatea tarilor afectate si trebuie sa reprezinte o preocupare imediata a Uniunii Europene.
  • Lipsa de rezultate concrete i-ar pune sub semnul intrebarii angajamentul real fata de aceste tari. In acelasi timp, Uniunea Europeana trebuie sa-si consolideze rolul in regiunea Marii Negre si sa-si echilibreze dialogul cu cele doua puteri regionale, Federatia Rusa si Turcia. Aceasta abordare ar oferi celorlalte state riverane sansa de a-si solutiona in mod echitabil problemele de interes national.
  • Vecinatatea reprezinta, pentru noi, atat o provocare, cat si o oportunitate, mai ales in domeniul economic. Prin urmare, politicile Uniunii Europene trebuie directionate atat in ceea ce priveste consolidarea democratica a statelor din regiune, cat si spre sustinerea eforturilor noastre in domeniul asigurarii securitatii energetice. Atragerea resurselor nu poate fi materializata in conditii de eficienta si predictibilitate atata timp cat tarile de origine sau de tranzit sunt marcate de insecuritate.
  • O simpla privire pe harta ne arata ca Romania poate fi o poarta de intrare in Europa pentru doua mari fluxuri de hidrocarburi: din zona Marii Caspice si din Orientul Mijlociu. In acest sens, Romania si-a asumat, in propriul interes, dar si in interesul Uniunii Europene, dezvoltarea unor relatii speciale cu tarile din Caucazul de Sud si din Asia Centrala.

Membrii europeni ai Comisiei Trilaterale s-au intalnit in perioada 15-17 octombrie la Bucuresti pentru prima oara, sub patronajul lui Mugur Isarescu, pentru a discuta despre vecinatatea Romaniei, despre Rusia, Marea Neagra si guvernanta globala.

Initiativa formarii Comisiei Trilaterale a fost luata de presedintele Council of Foreign Relations, David Rockefeller, in timpul unei reuniuni a Grupului Bilderberg in 1972.

Despre Comisia Trilaterala se spune in mediile care sustin teorii conspirationiste ca reprezinta, alaturi de Council of Foreign Relations si Grupul Bilderberg, “guvernul mondial” sau “marea finanta mondiala”.

Printre cei peste 200 de membri ai Comisiei se afla si doi romani: guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu si reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu.

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Comisia Trilaterala, intalnire pentru prima oara in istorie la Bucuresti

  1. Pingback: Apararea Romaniei. Luni, de la ora 14, B1 TV. Invitat, Iulian Fota, consilier prezidential. | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *