Haos in institutiile europene

comisie

Cu numai câteva luni înainte de alegerile europarlamentare, care vor avea loc în toate ţările membre UE, la nivelul oficialilor europeni, dar şi al capitalelor domneşte o stare de confuzie generală privind modalitatea în care va fi desemnată noua Comisie Europeană. Situaţia este cu atât mai tensionată cu cât nimeni nu poate spune cu siguranţă că, în urma viitorului referendum din Irlanda pe marginea Tratatului de la Lisabona, Europa va avea un nou document fundamental sau va fi forţată să meargă pe reglementările Tratatului de la Nisa. Miza este foarte mare, căci intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona (cel mai probabil în decembrie, dacă Dublinul şi Varşovia îi vor da undă verde) prevede că fiecare stat membru îşi păstrează reprezentantul în Colegiul Comisarilor – forul executiv al UE, care are drept de iniţiativă legislativă.

Desemnarea unei noi Comisii Europene se împiedică şi de Tratatul de la Lisabona, care creează o funcţie de preşedinte al Consiliului European şi conferă Înaltului Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate europeană statutul de vicepreşedinte al CE.

Mai multe detalii la http://www.gandul.info/lumea/viitoarea-comisie-si-viitorul-parlament-european-sub-semnul-intrebarii.html?3929;4041294

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.