Comitetul britanic privind migraţia recomandă menţinerea restricţiilor pentru români

Comitetul de Consiliere privind Migraţia (MAC) din Marea Britanie a publicat, azi, un raport privind restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari, în care apreciază că menţinerea acestora ar contribui la remedierea “dezechilibrului grav de pe piaţa muncii britanice”, admiţând totuşi că nu există nicio certitudine în privinţa efectelor benefice ale unei astfel de măsuri, relatează evz.ro, preluând un articol Agerpres.

ad

Comitetul a primit, în mai 2011, sarcina de a efectua un studiu, care să stabilească dacă piaţa muncii britanice se confruntă în prezent sau este ameninţată de un dezechilibru grav şi să analizeze consecinţele ridicării actualelor restricţii de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari.

MAC estimează că piaţa muncii resimte încă efectele adverse ale recentei recesiuni, iar creşterea PIB este redusă şi nu poate susţine o scădere a şomajului în prezent. Analiştii independenţi sugerează că situaţia de piaţa muncii nu se va îmbunătăţi în viitorul apropiat.  Se estimează că piaţa muncii va suferi noi efecte adverse, înainte de a-şi reveni, din cauza unor factori precum diminuarea creşterii economice, turbulenţe financiare şi scăderea consumului. “Credem că este rezonabil să concluzionăm, în baza acestor factori, că piaţa muncii din Marea Britanie este într-o stare de dezechilibru grav”, apreciază raportul.

De la aderarea Bulgariei şi României la UE, în 2007, fluxurile de imigranţi din aceste ţări au fost relativ mici, pentru că mulţi dintre aceştia au venit în Marea Britanie prin  programe temporare, precum cel destinat agricultorilor, iar ulterior s-au întors în ţările natale. Totuşi, numărul cetăţenilor bulgari şi români din Marea Britanie a crescut substanţial din 2007.

“Ridicarea restricţiilor pentru accesul pe piaţa muncii pentru bulgari şi români va schimba, probabil, comportamentul imigranţilor din ţările A2. Este plauzibil ca unii imigranţi din ţările A2, care în prezent decid că nu imigreze în Marea Britanie, să fie încurajaţi de accesul îmbunătăţit pe piaţa muncii britanică, dacă restricţiile sunt ridicate. De asemenea, înlăturarea restricţiilor i-ar încuraja pe unii cetăţeni din ţările A2 aflaţi în prezent în Marea Britanie cu angajamente temporare să caute slujbe permanente”, se menţionează în raportul citat.

Articolul a fost preluat de pe evz.ro.

Sursa foto: adevarul.it

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *