Indignados catre UE: politicienii nu ne reprezinta

Membrii indignados şi un înalt oficial al UE au organizat o dezbatere mai rar întâlnită pe 19 octombrie în Bruxelles, care nu a făcut nimic decât să evidenţieze prăpastia dintre elita europeană şi mişcarea de protest internaţională, publică EurActiv.com.

În timp ce indignados şi Koos Richelle, director-general al Comisiei Europene pentru ocuparea forţei de muncă, relaţii sociale şi incluziune, au găsit un oarecare teren comun cu privire la amploarea provocării cu care se confruntă Europa, nu a existat un consens pentru niciuna din posibilele soluţii pentru criza economică.

Cele două părţi nu sunt cad de acord asupra reprezentanţilor instituţiilor publice.

„Primul nostru mesaj din partea mişcării a fost acela că politicienii nu ne reprezintă”, a declarat Olivier Bourgeois, un membru al Comisiei Internaţionale Indignados, care se autocaracterizează ca persoană din administraţie, nu ca un organism de conducere, tocmai pentru a sublinia ideea de mai sus.

Membrii indignados au respins ca fiind necorespunzătoare mijloacele prin  care se realizează reprezentarea democratică. Unul dintre ei a declarat că şi-a propus să nu voteze niciodată pentru că niciunul dintre partide nu l-a reprezentat în mod corect. Un altul a respins Iniţiativa Cetăţenilor Europeni, pentru simplul fapt că ar fi trebuit să fie la libera alegere.

Bourgeois declară: „Noi spunem întotdeauna că nu venim la Parlamentul European pentru că avem o metodologie a noastră, care vine <din pieţe>. Trebuie să fim în pieţe, să fim deschişi oamenilorşi le spunem acestor politicieni să vină ei la convocările noastre dacă vor să ne cunoască”.

Indignados au favorizat, în schimb, democraţia directă, prin ceea ce numesc ei „agora”, o piaţă publică deschisă tuturor.

Directorul general Richelle le-a spus:” Dacă vreţi să schimbaţi sistemul, trebuie să ţineţi legătura cu sistemul”.

La întrebarea adresată de EurActiv de ce un funcţionar public a fost trimis la dezbateri, şi nu un politician, comisarul Laszlo Andor a spus că nu au primit nicio solicitare oficială din partea indignados să facă asta, şi chiar ar fi dispus să se întâlnească cu aceştia, dacă i se va cere asta.

Indignados au dat drept model Islanda, unde fostul prim-ministru Geir Haarde a fost pus sub acuzare şi va fi judecat pentru neglijenţă şi administrare deficitară. Ei au lăudat, de asemenea, propunerea ţărilor nordice cu privire la o nouă constituţie, care a fost deja parţial elaborată cu ajutorul sugestiilor cetăţenilor prin intermediul Fcebook şi Twitter.

Publicul ţintă: oamenii de rând, nu politicienii.

Indignados au fost modeşti cu privire la capacitatea lor de a influenţa politica. Unul dintre ei, Hector Huerga, a recunoscut că au un efect redus asupra instituţiilor europene. „Munca noastră este munca de temelie, este munca ce are loc cu oameni. Ştim că nu vom schimba Comisia Europeană. Acest lucru nu este obiectivul nostru”, a spus el.

În schimb, ei preferă să influenţeze opinia publică şi să creeze o nouă modalitate de participare democratică, şi care susţin ei, sunt posibile prin intermediul internetului şi a site-urilor de socializare.

„Pentru a crea o societate informată, oamenii trebuie să vorbească unul cu celălalt, să citească mult şi nu să creeze o societate izolată de către instituţii şi de către toate aceste maşinării ale sistemului”, a mai declarat Huerga.

Pentru mai multe informatii, puteti accesa site-ul EurActiv.com.

Urmăriţi mai multe declaraţii ale indignados:

Sursa foto: roarmag.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *