Concluzia summitului ZF Bankers: Obişnuiţi-vă să trăiţi cu criza

Chiar dacă recesiunea se prelungeşte, bancherii nu se aşteaptă la o criză a creditului, afirmând că riscurile pot fi controlate. 

Tensiunile şi volatilitatea de pe piaţa bancară vor persista o perioadă mai lungă de timp în condiţiile în care ieşirea de criză se amână, iar instituţiile de credit vor fi nevoite să-şi schimbe strategiile, să taie costurile şi să se bazeze mai mult pe resursele locale, a fost concluzia dezbaterilor despre viitorul sistemului bancar din a doua zi a conferinţei ZF Bankers Summit 12, potrivit  ZF.ro.

“Acum toată lumea se pregăteşte pentru marele salt al economiei. Am spe­­rat că 2013 va fi anul revenirii, dar lucrurile se amână şi anul viitor se conturează a fi unul tensionat. Cred că toate băncile îşi pregătesc 2-3 scenarii şi îşi fac scenarii şi analize. O economie trebuie să fie însă predictibilă, pe când noi suntem de câţiva ani în faţa unei lipse de predictabilitate şi a unei volatilităţi”, a declarat ieri Mişu Negriţoiu, CEO al ING Bank. Conferinţa a fost organizată în parteneriat cu Bancpost, RBS România, Orange, EximBank, Marfin Bank şi CEC Bank şi Ernst&Young.

Negriţoiu spune că în ciuda continuării recesiunii nu se aşteaptă să asistăm la o criză a creditului la nivel global pentru că riscurile sunt controlabile. Totuşi, el a menţionat că pe piaţa românească există o serie de vulnerabilităţi şi că riscurile sunt mult prea mari având în vedere că nivelul creditelor neperformante este mult peste media europeană, clienţii sunt expuşi la riscul valutar şi creditele pe termen lung sunt acoperite cu depozite pe termen scurt.

“Industria bancară trece prin schimbări dramatice şi băncile va trebui să caute oportunităţi noi.Vor apă­rea modele de business noi, iar focusul va fi pe wealth management (administrarea averilor) şi servicii tranzacţionale. Sfatul meu este ca băncile să testeze mai multe servicii până le vor găsi pe cele care se adaptează cel mai bine pieţei locale”, consideră Christian Casal, global co-leader banking practice la compania de consultanţă McKinsey. Casal a ţinut să precizeze că situaţia dificilă de pe pieţele internaţionale va mai dura o vreme, afirmând că “aceasta nu este genul de criză de care vom râde peste doi ani.”

Georgios Papadimitriou, partener asistenţă în afaceri în cadrul Ernst& Young, afirmă, la rândul său, că situaţia din sistemul bancar se schimbă într-un ritm fără precedent şi că băncile sunt nevoite să-şi schimbe strategiile în permanenţă. El consideră că o vulnerabilitate pentru pieţele din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, o reprezintă dependenţa de finanţarea externă.

“Economiile din regiune sunt mult mai puţin sofisticate decât cele din Vest şi acesta este un avantaj. Pe de altă parte, aceste ţări depind de resurse externe şi dacă situaţia la nivel global se înrăutăţeşte acest lucru se va resimţi şi aici. Riscul este cântărit mai atent şi subsidiarele locale ale băncilor străine trebuie să se descurce mai mult pe cont propriu”, a mai declarat Papadimitriou.

Mai multe declaratii ale participantilor la  ZF Bankers Summit 12 gasiti aici.

Foto: intermarketandmore.finanza.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.