Concurenta si dreptul consumatorilor in Uniunea Europeana. Luni, 15 noiembrie, de la ora 14, B1 TV

Editia de luni, 15 noiembrie 2010, a emisiunii Calea Europeana este dedicata Zilei Europene a Concurentei. Invitatii mei sunt domnii Sever Avram, presedinte executiv  al Eurolink-Casa Europei, si Calin Georgescu, secretar general al Asociatiei Romane pentru Clubul de la Roma. Emisiunea se difuzeaza in direct, de la ora 14 la 15 si in reluare, luni, dupa miezul noptii.

Temele pe  care le vom aborda sunt legate de

  • cresterea calitatii produselor / serviciilor disponibile in Romania,
  • functionalitatea si competitivitatea  pietelor
  • protejarea  drepturilor legitime ale consumatorilor
  • mediul concurential in UE, Romania si la nivel global
  • posibile standarde sau exemple de buna practice pe care Romania le-ar putea urma
  • loialitatea si transparenta mediului concurential
  • cat de bine isi fac treaba  institutiile abilitate
  • gradul de eficienta a masurilor si amenzilor aplicate,
  • implementarea schemelor de Ajutor de Stat, acceptate de Comisia Europeana asupra anumitor sectoare problematice sau in curs de dezvoltare
  • participarea  economiei autohtone la Piata Unica Europeana.

Info Plus – Parlamentul European

O Europă pentru companii și consumatori

Piața unică trebuie să facă față multor provocări.

Piața unică este văzută drept cea mai mare realizare a UE. Aceasta întâmpină însă mari provocări, având nevoie de mai multă competitivitate și protecție socială. Pe 9 noiembrie, deputaţii europeni au dezbătut viitorul pieței unice în momentul de față cu reprezentanți ai Consiliului și Comisiei și companii, în cadrul comisiei parlamentare pentru piața internă.

La sfârșitul lunii octombrie, Comisia Europeană a prezentat Actul privind piaţa unică, lansând o dezbatere publică pe această temă, ce va dura patru luni. În mai, Parlamentul European a adoptat o rezoluție a socialistului maltez Louis Grech, care cere implementarea actului înainte de primăvara anului 2011. Deputaţii europeni vor aborda din nou Actul privind piaţa unică în plen, în noiembrie.


În beneficiul cetățenilor și companiilor

Actul privind piaţa unică include o serie de măsuri ce vor să dea un nou impuls economiei europene și să contribuie la crearea de locuri de muncă. Acesta include măsuri pentru a simplifica viața cetățenilor atunci când își exercită drepturile conferite de Uniune, de exemplu pentru a înmatricula un autovehicul în altă țară a UE.

Pentru companii, actul facilitează finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și dezvoltarea comerțului electronic și a pieței digitale și promovează brevetele europene. Muncitorii vor beneficia de măsurile privind transferul drepturilor de pensie și ameliorarea recunoașterii calificărilor personale.

„Europenii au drepturi economice și sociale“

Conform comisarului european pentru piața internă, Michel Barnier, „se consideră că piața unică subminează drepturile sociale, dar vrem să arătăm că europenii au drepturi economice și sociale“. Fostul comisar Mario Monti, care a pus bazele Actului, a spus că piața unică nu este îndeajuns sprijinită de statele membre.

Vincent van Quickenborne, ministrul belgian responsabil cu piața internă, a arătat că „funcționarea pieței unice este o datorie morală“, insistând asupra a trei priorități: bunurile, serviciile și crearea pieței unice digitale.

Monique Goyens (Beuc) a spus că se pune un accent prea mare pe chestiunile transfrontaliere, în timp ce majoritatea consumatorilor sunt interesați de piețele naționale. Philippe de Buck (BusinessEurope) a arătat că pe piața unică nu ar trebui să existe o separare între piețele naționale și cele transfrontaliere.

Este necesar sprijinul statelor membre

Socialistul maltez Louis Grech a cerut o „nouă paradigmă în gândirea politică pentru a aduce schimbările necesare“. Raportorul pentru excluziunea socială pe piața unică, liberalul român Cristian Buşoi, a arătat că „sprijinul arătat de cetățenii europeni și companii pentru piața unică nu a fost întotdeauna îndeajuns de mare“, de aceea este necesară o schimbare constantă, care să aducă piața unică mai aproape de cetățeni și companii.

Poloneza Roza Thun, de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), crede că Actul privind piaţa unică „va ameliora economia UE, dar nu este o Biblie ce nu poate fi adusă la zi“. Conform președintelui comisiei pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor, Malcolm Harbour (Conservatorii şi Reformiştii Europeni, Regatul Unit), planurile europene au nevoie de cooperare din partea statelor membre. „Avem nevoie de obiective provocatoare, dar fezabile“, a spus dumnealui.

Info Plus-eveniment EUROLINK-Casa Europei

Pentru o piata mai functionala si mai respectuoasa fata de consumatorii romani

~ decidentii economici invitati la Consultare Publica (Ziua Europeana a Concurentei) ~

Conform unei traditii instaurate deja din anul 2005, coordonatorii Platformei  CEFTAC – proiect fondat cu sprijinul Programului PHARE al Uniunii Europene, in parteneriat cu Consiliul Concurentei si CCIR, lanseaza in ajunul editiei a VI-a a Forumului anual de solutii practice “Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii” (Bucuresti – Palatul CCIR, 29 noiembrie 2010) o invitatie la CONSULTARE PUBLICAasupra rezultatelor activitatii acestui important organism, in special din unghiul de vedere al finalitatii centrale ce se refera la cresterea calitatii produselor / serviciilor disponibile in Romania, al functionalitatii si competitivitatii pietelor si, nu in ultimul rand, la o mai buna protejare a drepturilor legitime ale consumatorilor.

Rezolvarea problemelor ridicate de loialitatea si transparenta mediului concurential depinde in covarsitoare masura de autoritatea morala a institutiilor si de gradul lor de inter-comunicare si cooperare. De aceea, in dorinta de promovare mai energica a „culturii concurentei” si a sporirii transparentei rezultatelor activitatii Consiliului Concurentei, chestiunile supuse evaluarii paralele a mediului de afaceri si a societatii civile se concentreaza asupra impactului economic si social al investigatiilor si analizelor de piata intreprinse in cursul anului anterior, al eficientei masurilor si amenzilor aplicate, al  implementarii schemelor de Ajutor de Stat, acceptate de Comisia Europeana asupra anumitor sectoare problematice sau in curs de dezvoltare, al neutralitatii, acuratetei si vizibilitatii activitatilor ce ar merita initiate de Consiliu in privinta participarii economiei autohtone la Piata Unica Europeana.

Incurajam pe toti cei interesati sa modifice in bine mediul de afaceri din Romania sa viziteze site-ul oficial al Forumului – www.HouseofEurope.rosi sa completeze raspunsurile la problemele puse in discutie. Sinteza acestor raspunsuri se va regasi in Sumarul Executiv al Raportului Platformei CEFTAC, ce va fi pus la dispozita institutiilor europene – in special DG Concurenta (Comisia Europeana), a opiniei publice si in vederea dezbaterii Forumului. Totodata, esenta observatiilor, recomandarilor si propunerilor va fi transmisa in cadrul unui Document de Pozitie, ce urmeaza sa fie avansat de Casa Europei in atentia Consiliului UE, in ajunul summit-ului din decembrie 2010, in vederea imbunatatirii perceptiei comportamentului Statului roman in raport cu institutiile comunitare, dar si cu proprii cetateni, din perspectiva dublei lor cetatenii europene, dobandita in urma ratificarii Tratatului de la Lisabona si a apartenentei Romaniei la UE.

Partenerii media ai Forumului sunt: Agentia de Presa RADOR, Concurrences.com, e-Competitions, CalendarEvenimente.ro,CaleaEuropeana.roFinantare.ro, TIMPUL, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei,NewsChannel.roGhiseulBancar.roClubAfaceri.roComunicateMedia.roSmartFinancial.roSmartBank.ro, Comunicatii Mobile, PRwave.ro,StiriEvenimente.ro, Early Warning Support – “EU-RO Clearing Funds”.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati Secretariatul Consortiului Organizatoric la   tel./fax: 021.230.49.97 sau e-maileurolink@b.astral.ro .

Pentru conformitate,

Platforma CEFTAC

C/o EUROLINK-Casa Europei

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *