Conferinta “Viitorul energiilor regenerabile in Romania”: este nevoie de o legislatie fara echivoc

IMG_9344Necesitatea unei legislaţii fără echivoc şi a unui sistem care să ţină cont de investiţiile efectuate până în prezent de companiile din sector. Aceasta a fost concluzia conferinţei din data de 26 iunie, organizată de Camera de Comerţ Italiană pentru România în colaborare cu Confindustria România, la Radisson Blu Hotel Bucureşti.

La eveniment au participat investitori şi reprezentanţi ce îşi desfăşoară activitatea în sectorul regenerabilelor, preocupaţi de noua Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care suspendă o parte din Certificatele Verzi pentru sectorul eolian, fotovoltaic şi pentru centralele hidroelectrice mai mici de 10 MWp.

Exigenţa unui cadru legislativ mai clar a fost subliniată de E.S. Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei la Bucureşti, precum şi de Roberto Scagnoli, Preşedintele CCIpR, sub auspiciul unor dezvoltări viitoare favorabile pentru toate firmele italiene implicate şi care au investit în România. Mauro Maria Angelini, Preşedintele Confindustria România, a subliniat ulterior importanţa unei acţiuni constante de reprezentare şi de advocacy patronal în sprijinul firmelor italiene în raportul cu Guvernul şi Autorităţile de resort.

Consilierul Primului Ministru, Dante Stein, a reiterat strânsa colaborare dintre România şi Italia, exprimând disponibilitatea Guvernului României de a colabora cu investitorii italieni şi străini. Stein a afirmat că prin noua lege privind ener-giile regenerabile s-a încercat să se întâmpine necesităţile diferiţilor investitori implicaţi şi a anticipat prezentarea unei strategii de Dezvoltare a României care va putea garanta o mai mare stabilitate a pieţei.

În cadrul intervenţiilor instituţionale, Otilia Marin, Director General al ANRE, a evidenţiat modul în care noua lege a încercat să creeze un cadrul cât mai transparent al dezvoltării sectorului energiilor regenerabile. Scopul acestei meto-dologii, a afirmat Marin, a fost acela de a miza pe o dezvoltare cât mai amplă a micilor centrale.

Mihai Cremenescu, Director de Proiect al DEN Transelectrica, a explicat motivaţiile practice care au dus la schimbarea legii, printre care insuficienţa tehnică a sistemului de transport al energiei din România.

Perplexităţile asupra noii legi au fost exprimate de avocatul Pasquale Silvestro de la cabinetul de avocatură To-nucci&Partners care a subliniat importanţa companiilor italiene din România din sectorul regenerabilelor, nu doar din punctul de vedere al capitalurilor investite, ci mai ales din cel al know-how-ului pe care acestea l-au adus în România.

Silvia Vlăsceanu, Consilier Parlamentar, a răspuns la întrebările adresate de public. Consilierul Parlamentar a evidenţiat faptul că textul Ordonanţei de Urgenţă nr. 59/2013 care are ca obiect scoaterea terenurilor din circuitul agricol nu se aplică investitorilor, adică celor care se află încă într-o fază intermediară a procesului de autorizare necesar pentru pro-ducerea de energie electrică din surse regenerabile, ci cu precădere producătorilor. Vlăsceanu a subliniat faptul că dorinţa Guvernului şi cea a ANRE nu constă în blocarea activităţilor investitorilor ci în îndepărtarea speculaţiilor ne-controlabile.

IMG_9357Avocatul Dan Pasala de la cabinetul de avocatură Tonucci&Partners a ilustrat un cadru clar al noutăţilor introduse de lege. Vincenzo Moderno, Agatos Energy, a prezentat procedura legală pentru construirea instalaţiilor de acoperiş. Matteo Baldan, Banca Italo-Romena, şi Anamaria Creţu, Banca Intesa San Paolo, au încheiat evenimentul explicând mo-dalităţile prin care băncile acordă împrumuturi destinate celor care vor să investească în energii regenerabile şi schimbările ce vor fi aduse de noua lege.

Prin colaborarea instituţiilor ce fac parte din Sistema Italia s-a dorit crearea unui moment de analiză şi de dialog între actorii direct implicaţi în procesul decizional care a dus la modificarea legii şi investitorii din sector.

Comunicatul de presa poate fi consultat aici

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *