Consilierul prezidențial pentru afaceri europene, Leonard Orban, a declarat vineri că împărtășește opinia potrivit căreia criza refugiaților este una existențială a Uniunii Europene, însă până acum au fost tratate efectele crizei, fără a fi abordate cauzele
“Nici acum nu înțeleg de ce la nivelul UE s-a început prin a se trata efectele crizei și nu s-a încercat găsirea soluțiilor fundamentale, să se trateze cu adevărat cauzele acestei crize, iar rezultatul se vede”, a punctat Orban, conform Agerpres.
”Avem la nivel european o decizie aprobată care însumează relocarea a 160.000 de refugiați. Dacă ne uităm la cifrele prezentate recent de Comisia Europeană cu privire la câte persoane au fost relocate până în prezent erau cam 1.500 de persoane relocate la momentul când a fost făcută acea prezentare, deci din septembrie și până către finalul lui aprilie doar 1.500 de persoane au fost relocate. Ce arată asta? Arată mai degrabă o lipsă de pregătire a acestor decizii. Arată faptul că la momentul în care au fost luate deciziile centrele de primire nu erau deloc funcționale, nici măcar unul singur nu era funcțional, chestiunile privind drepturile refugiaților nu au fost clarificate. Probabil că până astăzi cifra a mai crescut, dar e undeva în jur de 2.000 de persoane. Ulterior, au fost realizați o serie de pași și aș pune în primul rând accentul pe acordul dintre UE și Turcia. Chiar dacă este criticat acest acord, dacă ne uităm la rezultatele acestui acord vedem că fluxurile s-au redus semnificativ de la 2 — 3.000 de persoane pe zi la maximum 200 care intră zilnic în prezent. Este meritul și al Turciei, dar și al celor implicați din statele membre”, a arătat Orban.
Potrivit acestuia, sunt probleme și în ceea ce privește acordurile de readmisie, pentru că în acest val masiv de persoane care au intrat în UE nu sunt numai refugiați, ci din ce în ce mai mulți migranți, persoane care nu se califică pentru statutul de refugiați.
Orban a precizat că recenta propunere făcută de Comisia Europeană, aceea ca statele membre care refuză redistribuirea refugiaților să plătească o contribuție de solidaritate în valoare de 250.000 de euro pentru fiecare persoană nepreluată, o poate califica, din punct de vedere diplomatic, “ciudată” și ea nu va face altceva decât “să crească tensiunea pe diferite paliere decizionale”, încheie sursa citată.
Citiți și Cum vrea Comisia Europeană să rezolve problema refugiaților din UE. Statele care refuză să preia aplicanți vor plăti 250.000 de euro pentru fiecare persoană
O nouă Agenție a UE pentru Azil ar urma să gestioneze situația azilanților. Cotele obligatorii de relocare discutate în Consiliul European vor avea un nou cadru, cu un mecanism propriu de calcul. Orice stat membru care nu dorește să fie solidar cu statele aflate în dificultate prin preluarea de azilanți va plăti câte 250.000 de euro pentru fiecare solicitant procesat de statul care își asumă această responsabilitate.
.