Consiliul Afaceri Generale. Ce a spus Corlățean despre scrisoarea adresată Comisiei Europene privind înfiinţarea unui mecanism european privind democraţia și statul de drept

titus-corlateanMinistrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat ieri, 23 aprilie 2013, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG). Discuţiile în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale s-au concentrat asupra pregătirii reuniunii Consiliului European din 22 mai 2013, stadiului negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual şi procesului de extindere a Uniunii, potrivit unui comunicat MAE

În pregătirea Consiliului European din 22 mai 2013, miniştrii afacerilor externe sau afacerilor europene din statele membre UE au avut un schimb de opinii cu privire la agenda adnotată a reuniunii Consiliului European, care va fi dedicat domeniului energiei şi combaterii fraudei fiscale.

A avut loc, de asemenea, o prezentare a stadiului negocierilor privind viitorul cadru financiar multianual 2014-2020. România a exprimat susţinerea pentru eforturile Preşedinţiei irlandeze de a se ajunge la demararea cât mai curând posibil a negocierilor cu Parlamentul European, în vederea atingerii unui acord asupra viitorului cadru financiar multianual. Şeful diplomaţiei române a subliniat că acesta trebuie să fie comandamentul politic primordial acum, în linie cu acordul la care s-a ajuns la Consiliul European din februarie, dincolo de concesiile – mai mici sau mai mari – pe care multe state membre, inclusiv România, au trebuit să le facă.

De asemenea, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale, a fost prezentată scrisoarea comună a miniştrilor de externe ai Germaniei, Olandei, Danemarcei şi Finlandei, adresată la 6 martie 2013 Preşedintelui Comisiei Europene şi Preşedinţiei Consiliului UE, referitoare la propunerea de înfiinţare a unui mecanism european privind democraţia, statul de drept şi valorile fundamentale ale UE.

În contextul discuţiilor pe marginea acestei iniţiative, ministrul Corlăţean a arătat că România a primit cu interes propunerile Preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso cu privire la statul de drept, expuse în discursul privind Starea Uniunii (12 septembrie 2012). Totodată, a exprimat sprijinul ferm al României pentru propunerile menite să contribuie la respectarea şi apărarea universală a principiilor şi valorilor fundamentale ale UE. Astfel de iniţiative trebuie să se aplice tuturor statelor membre într-un mod unitar şi nediscriminatoriu, cu respectarea strictă a dispoziţiilor Tratatelor UE. A evidenţiat faptul că propunerile reprezintă o bună modalitate de a contracara, de asemenea, tendinţe şi manifestări populiste sau xenofobe la nivel european. Şeful diplomaţiei române a subliniat deschiderea pentru o strânsă cooperare cu Comisia Europeană în vederea identificării modalităţilor optime de punere în practică a acestor iniţiative, precum si a raportării lor la alte mecanisme de monitorizare existente la nivel european. A evidenţiat, în acelaşi timp, necesitatea valorificării potenţialului de cooperare in acest domeniu cu alte organizaţii europene, în special Consiliul Europei.

În cadrul discuţiilor asupra extinderii UE, ministrul român al afacerilor externe a salutat evoluţiile pozitive înregistrate în Dialogul Belgrad-Pristina, exprimând apreciere pentru eforturile susţinute ale Înaltului Reprezentant Catherine Ashton, precum şi ale comisarului Štefan Füle, în facilitarea ajungerii la un acord între părţi. A subliniat, în acelaşi timp, importanţa pe care părţile trebuie să continue să o acorde criteriilor şi condiţiilor permanente legate de perspectiva lor europeană, pe măsură ce aceasta avansează. În context, ministrul român a accentuat importanţa respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale pe întreg teritoriul Serbiei şi a monitorizării în continuare de către Comisie a evoluţiilor în acest domeniu. A arătat că România va analiza cu atenţie şi în spirit constructiv rapoartele privind Serbia, Kosovo şi Republica Macedonia, prezentate, în marja Consiliului, de Comisie şi Înaltul Reprezentant.

Ministrul Titus Corlăţean a reafirmat angajamentul României pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest în ansamblu, subliniind interesul strategic al României pentru continuarea procesului de extindere a UE, în baza meritelor proprii şi a îndeplinirii tuturor criteriilor de aderare. A subliniat, totodată, necesitatea continuării reformelor şi îndeplinirii angajamentelor asumate de candidaţi şi potenţialii candidaţi pentru avansarea în procesul de apropiere de UE.

Consiliul Afaceri Generale a decis să revină asupra acestei teme în iunie, cu perspectiva adoptării deciziilor relevante, ca urmare a rapoartelor prezentate de Comisie.

Sursa: MAE

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.