Consiliul de Securitate al ONU condamnă cel mai recent tir de rachetă nord-coreean. Rusia a votat rezoluția după ce a fost subliniată necesitatea unei soluții ”prin dialog”

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat joi o rezoluție ce condamnă în mod ferm cel mai recent tir nord-coreean de rachetă și în care amenință regimul de la Phenian cu noi sancțiuni, în urma unui compromis cu Rusia, informează vineri AFP, potrivit Agerpres.

Cele 15 țări membre ale Consiliului de Securitate condamnă în unanimitate ”comportamentul profund destabilizator” al Phenianului și îi cer să ”nu mai întreprindă alte teste nucleare”.

”Activitățile ilegale de rachete” nucleare și balistice ale Coreei de Nord ”au dus la escaladarea considerabilă a tensiunilor în regiune și dincolo de ea”, apreciază organismul executiv al ONU.

De asemenea, Consiliul de Securitate a amenință că va lua ”mai multe măsuri importante, inclusiv sancțiuni”, pentru a obține ca Phenianul să-și abandoneze programele de înarmare, interzise de ONU. Membrii Consiliului au validat textul după ce Rusia a obținut să fie subliniat în acesta necesitatea de a fi găsită o soluție ”prin dialog”.

Coreea de Nord a eșuat duminică în testarea unei rachete balistice care a explodat după cinci secunde de la lansare. Două distrugătoare americane capabile să lanseze rachete Tomahawk au fost amplasate la mai puţin de 500 de kilometri distanţă de poligonul de teste nucleare nord-coreean, iar mai multe bombardiere americane se află în Guam, pregătite să efectueze raiduri în peninsula coreeană, pe lângă portavionul USS Carl Vinson şi grupul său de luptă, au transmis oficiali SUA.

Citiți și:  

Vicepreședintele american, Mike Pence, avertizează: SUA vor avea un răspuns zdrobitor la amenințările Coreei de Nord

Coreea de Nord continuă provocările. Vom ”testa rachete săptămânal“, ameninţă un oficial nord-coreean de rang înalt

VIDEO. Din Beijing, Federica Mogherini face apel la cooperare între UE și China pentru reducerea tensiunilor cu Coreea de Nord: Avem o responsabilitate comună

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.