Summitul european de toamna – sfarsitul pactului franco-german?

Inainte de a incepe discutiile Summitului UE de toamna, presedintele Frantei, Francois Hollande s-a aratat nemultumit de atitudinea cancelarului german, Angela Merkel. Neintelegerile din cercul franco-german pot duce la un blocaj in solutionarea crizei din Europa, cu atat mai mult cu cat Angela Merkel pare mai preocupata de treburile interne ale PPE sau de campania electorala, decat de problemele Europei. Se poate preconiza ca pana dupa alegerile de la mijlocul anului viitor din Germania, deciziile importante vor fi amanate in Europa.

Cererile lui Hollande ante Summit fac referire la renuntarea la austeritate si la promovarea solutiei cedarii suveranitatii, precum si la reducerea costului imprumuturilor Spaniei si Italiei.

Summitul european de toamna, ce a debutat astazi, 18 octombrie, are pe agenda subiecte extrem de importante pentru viitorul Uniunii Europene, dar si individual pentru statele membre.

Tema Cadrului Financiar Multianual este nucleul acestei intalniri, iar controversele cu privire la un consens in elaborarea acestuia inca nu au fost aduse la un numitor comun. Pe langa neintelegerile franco-germane, in acest sector se adauga si o pozitie foarte ferma a Marii Britanii care propune reducerea contributiei la bugetul european. Reuniunea de joi si vineri va transa si dezbate pozitiile contrare ale statelor cu privire la buget, urmand ca la sfarsitul lunii noiembrie sa se ajunga la un compromis.

Celelalte subiecte precum aderarea Serbiei la UE, aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, Uniunea Bancara, solutiile si ideile privind reformarea UE vor trece pe un plan secund, cu atat mai mult cu cat unii actori europeni nu isi permit luarea unor pozitii drastice.

Presedintele UE, Herman Von Rompuy, isi va prezenta raportul pentru Uniunea Economica si Monetara, un pas in pregatirea terenului pentru intalnirea stabilita in decembrie. Pana acum, Summitul european de toamna pare un teren de expunere a pozitiilor, luarea deciziilor fiind iarasi amanata.

Europa se afla inca in campanie electorala iar populismul trebuie sa aiba un spatiu de manevra.

 

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Summitul european de toamna – sfarsitul pactului franco-german?

  1. Valentin Ion Zarnescu 21/10/2012 at 02:08

    DACA VA VENI C-S LA CONDUCEREA GERMANIEI,PACTUL(FR.-GER.) MAI ARE O SANSA SI UE VA REZISTA NUMAI DACA PLANUL FRANCEZ VA FI PUS IN PRACTICA!DUPA CE-AM VAZUT SI/BULEVARDELE ENGLEZE,AZI,LABURISTII,CRED,AU SANSE MARI SA REVINA LA GOV. SI ASTA AR FI IN ARMONIE CU GOV. FRANCEZA!DE CAND CONDUC GOV.DE C-D,IN UE,CRIZELE,AUSTERITATEA NU MAI CONTENESC!????

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *