CONSILIUL EUROPEAN: 25 din 27 de state adera la noul Tratat fiscal. Cehia si Marea Britanie au refuzat

Liderii europeni au convenit luni asupra unui fond de salvare permanent pentru zona, 25 din cele 27 de state ale UE au sprijinit propunerea Germaniei pentru o disciplina bugetara mai strictă, dar au luptat sa impace austeritatea fiscala cu cresterea economica. 

Oficial, prima parte a summit-ului s-a axat pe o strategie de a revigora cresterea economica si crearea de locuri de munca intr-un moment cand guvernele din toata Europa sunt nevoie sa reduca cheltuielile publice si sa mareasca impozitele pentru a face fata datoriilor suverane foarte mari, informeaza Reuters, potrivit EurActiv.ro.

Presedintele Frantei Nicholas Sarkozy a declarat imediat dupa sedinta Consiliului European informal de la Bruxelles ca, alaturi de Marea Britanie, nici Cehia nu a aderat la viitorul Tratat, premierul ceh motivand piedici de ordin constitutional. 25 de state membre au aderat la tratatul privind disciplina financiara (prin reprezentantii lor la nivel inalt, prezenti la Consiliul European), potrivit unui oficial citat de AFP si preluat de EurActiv.

“Toate statele şi-au manifestat intenţia de a adera la pactul bugetar cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe“, a declarat pentru presă Fredrik Reinfelt la finalul summitului european. Marea Britanie îşi anunţase deja refuzul de a semna.

Acest pact răspunde cerinţei cancelarului german Angela Merkel care l-a propus ca o condiţie pentru solidaritatea financiară a Germaniei cu statele în dificultate din zona euro.

Acordul de principiu din cadul summitului liderilor europeni la Bruxelles a fost posibil datorită unui compromis la care au ajuns Polonia şi Franţa cu privire la subiectul formatului summitelor zonei euro.

Această problemă simbolică, dar foarte sensibilă din punct de vedere politic, a constituit un subiect de dispute de câteva săptămâni. Varşovia, susţinută de câteva ţări din Europa de Est, insista ca statele care nu utilizează încă moneda comună să poată participa în continuare la summiturile zonei euro. Parisul refuza ca această prezenţă să devină sistematică. A fost găsită o formulă de compromis între cele două variante.

Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la începutul lunii martie şi se va aplica de îndată de 12 state l-au ratificat. După Marea Britanie, Cehia a devenit luni seară al doilea stat UE care refuză să adere.

Sursa articol: EurActiv.ro; Mediafax.ro
Sursa foto: decordoba.blog.de

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.