Consiliul European cere o decizie cat mai rapida cu privire la aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen

Liderii statelor membre ale Uniunii europene, reuniti in Consiliul European de iarna de la Bruxelles, au cerut vineri adoptarea, cat mai curand posibil, a unei decizii privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, aratand ca cele doua tari au indeplinit toate conditiile juridice necesare, informeaza Agerpres, potrivit EurActiv.ro.

Daca nu se ajunge la o decizie, Consiliul European va reveni asupra dosarului extinderii Schengen la reuniunea din martie 2012.

“Reamintind discutiile sale din iunie si octombrie 2011, Consiliul European ia nota ca toate conditiile juridice au fost indeplinite pentru a fi luata o decizie privind aderarea Bulgariei si Romaniei. El cere Consiliului (Justitie si Afaceri Interne – n.red.) sa adopte aceasta decizie cat mai curand posibil. Daca este necesar, Consiliul European va reveni la aceasta chestiune la reuniunea sa din martie 2012”, se arata in concluziile Consiliului European de iarna.

Olanda este singurul stat UE care mai blocheaza extinderea spatiului Schengen, motivandu-si pozitia prin rezultatele insuficiente obtinute de Romania si Bulgaria in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate.

Decizia de extindere a spatiului Schengen trebuie sa fie luata in unanimitate de ministrii de interne ai statelor membre (Consiliul Justitie si Afaceri Interne). Parlamentul European are rol consultativ; avizul favorabil in privinta aderarii este dat de plenul PE, prin adoptarea raportului elaborat de eurodeputatul Carlos Coelho.

Sursa articol: EurActiv.ro
Sursa foto:  schengen.mai.gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *