Consiliul European de la Bruxelles: Ponta este apărat de socialiştii europeni

Astăzi are loc la Bruxelles un Consiliu European cu o miză foarte importantă pentru viitorul Uniunii Europene. Principalul punct de discuție de pe agenda liderilor statelor UE îl reprezintă viitorul buget al UE în cadrul căruia vor fi decise sumele ce vor fi destinate fondurilor structurale din 2014 până în 2020, scrie Adevarul în ediţia electronică.

Deciziile care vor fi luate astăzi în cadrul Consiliului European sunt așteptate cu foarte mare interes, având în vedere că subiectul principal al reuniunii, bugetul UE, a împărțit statele membre în două tabere care se află pe poziții opuse. Țările net contributoare la bugetul UE – printre care se numără Germania, Franța sau țările nordice – vor să dea mai puţini bani la bugetul UE, în timp ce statele net primitoare – în special țările care au făcut parte din valurile de aderare din 2004 şi 2007, printre care şi România – sunt împotriva reducerilor şi susţin o propunere a CE care le este favorabilă.

Adevărata miză a acestui Consiliu European a fost pusă în umbră, la București, de disputa locală dintre Președinție și Guvern privind reprezentarea României la Bruxelles. Indiferent de cine se va așeza la masa Consiliului din această seară, reprezentantul țării noastre va trebui să obțină, din partea UE, promisiunea unor fonduri cât mai mari pentru țara noastră.

Premierul VICTOR PONTA va face declaraţii după primele dezbateri ale liderilor UE.  Pe agenda reuniunii, în această după amiază, erau teme legate de recomandările Comisiei Europene pentru fiecare stat membru, cadrul financiar multianual – bugetul UE 2014-2020 şi pactul de creştere economică şi locuri de muncă. Declaraţiile premierului sunt programate la ora 21.00 ora României.

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, după ce a avut o discuţie de aproximativ o oră cu liderii UE despre viitorul buget 2014-2020: „Astăzi, cetăţenii din toată Europa se uită îngrijoraţi către Bruxelles, la acest summit, pentru că se tem că proiectul european este doar la un pas distanţă de dezastru. Astăzi trebuie să aratăm că întradevăr credem în proiectul european. Suntem în faţa unei provocări şi a unor responsabilităţi istorice.

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, despre Victor Ponta: Schulz a fost întrebat de jurnalişti, cum comentează faptul că premirul social democrat al României, Victor Ponta, este present la Bruxelles ignorând o decizia Curţii Constituţionale. Schulz, necruţător cu Adrian Severin în scandalul Mită contra amendamente, i-a luat din nou apărarea lui Ponta. Liderul PE a precizat că ştie despre discuţiile pe tema participării României la Consiliul European şi despre ce a decis CCR. “Ponta îmi este un vechi prieten. Nu e pusă la indoiala prietenia noastră“, a spus Schulz.

În negocierile privind bugetul multianual al UE – 2014-2020, România are interese directe în privinţa alocărilor de fonduri structurale prin politica de coeziune. Discuţii aprinse pe această temă au avut loc marţi la Luxemburg unde s-au întâlnit miniştri ai Afacerilor Europene. De altfel, aceasta este o temă asupra căreia premierul Victor Ponta a anunţat că dorea discuţii cu preşedintele. „În mod sigur vreau să discut cu preşedintele României ceea ce am discutat şi cu Parlamentul – cum facem ca în perioada imediat următoare România să aibă o poziţie cât mai puternică pentru a obţine în perioada 2014-2020 un buget consistent din partea UE pentru fonduri structurale”, a spus Ponta.

Sursa: Adevarul.ro
Foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.