Herman van Rompuy, la Consiliul European: Statele trebuie să reducă din cheltuieli fără a sacrifica domenii vitale precum inovația sau educația

Președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a prezentat concluziile primei runde de discuții din cadrul summitului european ce au avut loc joi seara, subliniind că oficialii europeani sunt conștienti de frustarile oamenilor și că este foarte important pentru statele membre să fie ”nemiloase” cu evaziunea fiscală.

”Ne vom intalni la aceasta data in fiecare an pentru a stabili directiile cu privire la modul cel mai bun de a ne ghida politicile nationale si economice.

Herman_Van_RompuyÎn această seară, având în vedere perspectivele sumbre ale economiei noastre, si avand in vedere pericolele economice în creștere, ne-am uitat foarte atent la situația curentă.

Suntem pe deplin conștienți de dezbateri, de frustări si chiar de disperarea oamenilor. Stim, de asemenea, că nu există răspunsuri ușoare. Singura cale de a ieși din criză este abordarea cauzelor  ”de la rădăcină”. În cadrul negocierilor a existat un sentiment puternic de acord cu privire la acest lucru. De-a lungul serii, discuția a fost concentrată și liniștită. Am reconfirmat strategia noastră globală, ce are patru componente:

Prima. Restaurarea stabilității financiare și menținerea acesteia: acest lucru este vital pentru încrederea consumatorilor și a investitorilor, o condiție cheie pentru cererea internă și creșterea economică.

A doua:  Asigurarea unor finanțe publice stabile, bazate pe structuri solide

A treia: Combaterea urgentă a șomajului- în special pentru tinerii a căror situație este dramatică în unele țări.

A patra: Reformarea pentru o creștere pe termen lung a competitivității; trebuie să ne pregătim pentru viitor.” a declarat oficialul european.

Van Rompuy este de părere că deși Guvernele trebuie să își reducă din cheltuieli, acestea nu trebuie să ”sacrifice” domenii importante mentionand aici educatia.

”(…) Suntem cu toții de acord că trebuie să continuăm să ne transformăm angajamentele în acțiuni și în rezultate. Punerea în aplicare trebuie să fie cheia.  Pentru fiecare țară în parte, este vorba de a face alegerile pe termen lung:

-Urmărirea unor reforme structurale bine-construite

Trebuie să fie nemiloase cu evaziunea fiscală.

-Reducerile de cheltuieli fara a sacrifica domenii vitale precum inovarea  sau educația;

– Lansarea de măsuri cu acțiune rapidă și orientată pentru a stimula creșterea economică și ocuparea forței de muncă, în special pentru tineri.” a subliniat Rompuy.

Discursul integral, disponibil AICI.

Sursa: http://www.consilium.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *