Previziunile Comisiei Europene înainte de Consiliul European la care participa Traian Basescu: PIB-ul va scadea cu 0,3% în zona euro. Despre ce vor discuta oficialii europeni

consiliul european

Preşedintele Traian Băsescu va participa joi şi vineri la Consiliul European de la Bruxelles, pe fondul unor cifre alarmante privind creșterea economică în UE, așa cum sunt prezentate în scrisoarea președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso către membrii Consiliului, cu 3 zile înainte de reuniune.

Ce le transmite Barroso liderilor europeani înainte de Consiliul European:

”Reuniunea noastră din 14-15 martie 2013 va marca un moment important la jumătatea Semestrului european de anul acesta. Comisia a lansat acest proces prin propunerea a cinci priorități esențiale în cadrul analizei anuale a creșterii pentru 2013 și constat cu plăcere că aceste priorități au fost aprobate de Consiliu și pot fi folosite, de acum înainte, drept referință pentru programele naționale care urmează să fie trimise Comisiei în aprilie.”, amintește Barroso în scrisoarea sa.

barrosoNu am ieșit încă din criză, după cum arată și nivelul inacceptabil de ridicat al șomajului, dar putea vedea că eforturile de reformare ale statelor membre încep să dea roade, corectând dezechilibrele foarte importante din economia europeană”, susține președintele Comisiei.

”Știm cu toții că, din păcate, activitatea economică din cursul anului trecut a fost dezamăgitoare și că perspectivele sunt în continuare dificile, având în vedere că în 2013 se preconizează o creștere a PIB-ului de aproximativ 0,1 % în UE și de -0,3 % în zona euro.

Am constatat o îmbunătățire a condițiilor de pe piața financiară în a doua jumătate a anului 2012, însă acest lucru nu a generat încă o redresare a economiei reale, iar șomajul a atins niveluri fără precedent în multe state membre. Ajustările de bilanț în scopul reducerii datoriei publice și private continuă să reprezinte o povară pentru creșterea economică pe termen scurt. Consecințele sociale ale crizei reprezintă un motiv deosebit de îngrijorare pentru Comisie.” arată Barroso.

În succinta prezentare pe care o voi susține în fața Consiliului European, mă voi axa, în principal, asupra provocării reprezentate de competitivitate și asupra șomajului în rândul tinerilor. Îmbunătățirea competitivității nu reprezintă un scop în sine, ci un mijloc de a crea prosperitate și de a susține nivelul de trai și valorile europene. Aceasta este atât un element indispensabil pentru a sprijini creșterea economică și ocuparea forței de muncă, cât și o provocare permanentă în contextul internațional din momentul de față și pentru o mare parte a UE. Dacă analizăm performanța din punctul de vedere al productivității, constatăm că statele membre care înregistrează rezultatele cele mai bune sunt de două ori mai productive decât cele care înregistrează performanțele cele mai scăzute. Pregătirea economiilor noastre astfel încât acestea să pună în valoare potențialul pieței noastre unice, să concureze la nivel mondial și să profite de oportunitățile de afaceri pe care le negociem ar trebui să fie un subiect important în cadrul dezbaterii noastre.”, menționează oficialul.

Ce se află pe agenda oficialilor europeni

Cu ocazia reuniunii de la Bruxelles din 14-15 martie 2013, liderii UE vor încheia prima etapă a semestrului european 2013. Semestrul european presupune coordonarea politicilor economice, fiscale și de ocupare a forței de muncă ale statelor membre pe o perioadă de șase luni în fiecare an.

Consiliul European va evalua progresele generale înregistrate de statele membre în punerea în aplicare a recomandărilor din 2012 specifice adresate fiecărei țări și va evalua consilierea și îndrumarea strategice adresate statelor membre.

De asemenea, liderii vor oferi statelor membre orientări cu privire la programele de stabilitate și de convergență din 2013, precum și la implementarea „inițiativelor emblematice” ale strategiei „Europa 2020”, în special în ceea ce privește noile competențe și locuri de muncă, politicile industriale și de inovare, precum și agenda digitală.

Vor fi luate, de asemenea, în discuție relațiile cu partenerii strategici, fiind posibil să fie abordate chestiuni specifice de politică externă.

Recomandările Comisiei pentru Romania pot fi accesate aici.

Detalii privind subiectele abordate, aici.

Agenda, disponibila aici.

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Previziunile Comisiei Europene înainte de Consiliul European la care participa Traian Basescu: PIB-ul va scadea cu 0,3% în zona euro. Despre ce vor discuta oficialii europeni

  1. Pingback: Traian Basescu, “fara Air Force 1″. Presedintele pleaca la Consiliul European cu o aeronava de linie. | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *