Rromii la Consiliul European

Noul Guvern francez a venit cu o noua abordare asupra problemelor generate de imigratia excesiva a romanilor si bulgarilor de etnie rroma: „fermeté”.

Maestrul politicii fermitatii, aplicata in special in cazul desfiintarii taberelor ilegale dar si a expulzarilor, este ministrul de interne Manuel Valls. Modul „prea ferm” de a actiona a atras criticile stangii franceze : „[…] absenta unui moratoriu asupra expulzarilor si punerea in discutie a constrangerilor administrative pentru accederea la un loc de munca ne provoaca ingrijorari. Nimic nu ar fi mai dezamagitor decat a vedea cresterea numarului de expulzari si evacuari de tabere fara masuri si solutii alternative.”

Nici Comisia Europeana nu a ramas fara replica, a decis punerea sub supraveghere a Frantei. Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, a declarat ca asteapta din partea Parisului „masuri concrete si finantari precise” pentru ameliorarea situatiei rromilor.

In urma acestor presiuni, Guvernul francez a decis o flexibilizare a conditiilor de angajare a romanilor si bulgarilor de etnie roma: anularea taxei de 700 euro pe care angajatorii trebuiau sa o plateasca pentru fiecare angajat rrom, ridicarea unor masuri care restrang  accesul rromilor pe piata muncii.

Comisia Europeana a aprobat schimbarea de atitudine a Guvernului francez : “starea de spirit foarte constructiva a Guvernului francez in cautarea unor solutii adecvate, dar si fata de vointa de a coopera cu Comisia si celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE)”, a anuntat purtatorul de cuvant Olivier Bailly intr-un comunicat.

Dupa ce s-au mai linistit apele, oficialii francezi intra in actiune si sustin ca problema rromilor nu este numai a Frantei, este o problema a Europei. Ministrul francez al Afacerilor Europene, Bernand Cazeneuve considera ca problema rromilor trebuie sa fie tratata la scara europeana, cerand in acest scop organizarea urgenta a unei intalniri a Consiliului European.

In completare, ministrii Cazeneuve si Valls au decis sa poarte discutii cu guvernul roman si cel bulgar, sustinand ca este vorba de cetatenii lor. Mai mult s-au aratat foarte interesati de detaliile programului de incluziune sociala din Romania si Bulgaria, trimitand spre un blocaj al acestuia, motiv pentru care masurile franceze nu ar produce efecte satisfacatoare.

Vara in Hexagon

Luna iulie a fost luna distrugerii taberelor de rromi de la periferiile oraselor mari precum Lille, Lyon, Marseille, Paris. O mie de rromi au fost lasati astfel pe drumuri, poate o parte dintre ei repatriati in Romania prin programul de ajutor financiar sau mai bine spus al „loteriei imigratiei”. Prin acest program, in 2011, 7284 cetateni romani si 1429 bulgari au primit suma de 300 de euro si un bilet gratis de avion catre tarile de provenienta. Un program de peste 26,6 milioane de euro care nu si-a justificat cifra – populatia rroma din Franta a ramas relativ constanta in ultimii ani: 15.000 -20.000 de oameni.

Desfiintarea taberelor si repatrierea rromilor din Franta in Romania si Bulgaria nu a reprezentat o abordare eficienta ci a produs tensiuni si o escaladare a problemei. Dupa raidul de vara, in ziua de 13 august, data implinirii a primelor o suta de zile in fruntea statului pentru noul presedinte Hollande, strazile orasului Amiens au rasunat de miscari violente (in special datorate ratei foarte mari a somajului). Dezechilibrele nu se vor opri aici, mai ales nu pana cand autoritatile nu vor lua masurile necesare, realiste si eficiente.

Chiar daca in acest moment se merge pe logica fermitatii, este important de implementat o serie de masuri care sa vindece la modul structural si nu superficial.

 

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.