Noua Constituție: Minoritățile își pot arbora steagurile pe instituțiile publice. UDMR, mulţumită de modificările aduse

Flag of RomaniaComisia de revizuire a Constituţiei a votat un amendament care prevede ca minorităţile să poată să-şi facă propriile organe de decizie şi să-şi poată arbora steagurile pe instituţiile publice, cu acordul şefilor acestora, potrivit RTV.net.

Astfel, potrivit articolului 6 “Reprezentanţii legali ai minorităţilor naţionale pot înfiinţa potrivit legii privind statutul minorităţilor naţionale, organe proprii de decizie şi executive, cu competenţe privind dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor”.

Liderul grupului parlamentar al UDMR de la Camera Deputaţilor, Mate Andras, a declarat joi că prin acceptarea de către Comisia pentru revizuirea Constituţiei a celor trei amendamente privind dreptul la identitate s-au făcut paşi în ceea ce priveşte respectarea identităţii culturale, lingvistice şi etnice a minorităţilor.

“Este un pas înainte, se recunoaşte existenţa minorităţilor naţionale pe teritoriul României şi s-au făcut paşi în ce priveşte respectarea identităţii culturale, lingvistice şi etnice a acestor persoane. Toate aceste drepturi au existat, dar acum au fost ridicate la rang de drept constituţional pentru că şi până acum minoritatea putea să-şi folosească steagul sau limba maternă”, a spus Mate Andras, care este şi membru al Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, potrivit Realitatea.net.

Surse: RTV.net, Realitatea.net
Foto: freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.