Contrabanda cu ţigări cauzează pierderi de venituri în valoare de 10 miliarde EUR în UE

Activitatea de contrabandă cu ţigări la frontiera de est a UE s-a mărit considerabil în ultimii ani.

Algirdas Šemeta, Comisarul european pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă declară, conform evz.ro, că este foarte îngrijorat de ”pierderile enorme de venituri înregistrate de bugetele UE şi de cele ale statelor membre ca rezultat al contrabandei cu tutun. Acestea sunt estimate în prezent la 10 miliarde de euro pe an. În practică, această pierdere înseamnă mai puţine investiţii în servicii vitale precum sănătatea, educaţia şi infrastructura. Este vorba despre o chestiune presantă, în aceste vremuri de criză economică şi restricţii bugetare.”

”Grupurile infracţionale fac profituri substanţiale din contrafacerea şi contrabanda cu ţigări, dar fumătorii care cumpără un pachet ieftin de ţigări nu realizează probabil faptul că ei generează astfel un profit pentru infractori. Aş dori doar să-i reamintesc fiecărui cetăţean care este tentat să cumpere de la comercianţii ilegali că nu face altceva decât să-şi fure propria căciulă. Nu ştiţi unde au fost produse ţigările şi nu cunoaşteţi riscurile la care vă expuneţi fumându-le. Ele reprezintă o ameninţare crescută pentru sănătatea dumneavoastră.

Din aceste motive, Comisia îşi intensifică în prezent eforturile împotriva contrabandei. În luna iunie a acestui an, am propus un plan de acţiune care să fie pus în aplicare împreună cu statele membre şi cu vecinii săi răsăriteni pentru a pune capăt contrabandei cu ţigări şi alcool de-a lungul frontiere estice a UE.”
Mai multe detalii despre subiect puteți afla accesând evz.ro.

Sursa foto: emaramures.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.