Contributors.ro: România, spațiul Schengen și îndeplinirea obligațiilor

Partea română afirma la cel mai înalt nivel, după Consiliul European de la începutul acestei luni, fără a fi o premieră, că <Olanda face un abuz fără limite legat de un stat membru>, solicitând părții olandeze <să respecte Tratatul de Aderare>. Consiliul European de primăvară a avansat pentru prima dată formula unei decizii privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen care ar urma să fie adoptată în septembrie 2012. Este un termen limită care ne oferă garanțiile necesare în condițiile în care Olanda așteaptă încă un raport privind MCV sau o amânare frumos ambalată?” își începe articolul Manuel Donescu, pe site-ul Contributors.ro.

”Eșecul recurent după martie 2011 a arătat capacitatea noastră limitată de înțelegere și adaptare având în vedere implicațiile crizei și tendințele pe plan european, precum și resurse deficitare în procesul de negociere cu partenerii comunitari. De la o certitudine, acum avem doar vocația de a intra în familia Schengen. (pe această temă am mai scris după ratarea obiectivului de aderare în martie 2011 – n.n.).

Ratarea momentului oportun ne-a îndepărtat de la realizarea unui obiectiv în condițiile în care urmărim o țintă în mișcare într-un context fluid, tot mai puțin predictibil, marcat de criza europeană și fenomenele conexe. Cum va arăta oare acordul Schengen în viitorul apropiat într-o Europă în care partidele de nișă, fie și de extremă dreaptă, impun partidelor tradiționale condiții altădată inacceptabile? Iar partidele de centru își recalibrează discursul pentru a nu pierde din electorat în fața populismului. Astăzi, compromisul politic extrem a devenit parcă regula pentru a menține la guvenare coaliții fragile.

Ar fi fost necesar ca strategia noastră să includă mai multe variante de acțiune în cazul unui nou eșec al negocierilor în dosarul Schengen, inclusiv pregătirea unei acțiuni directe împotriva unui alt stat membru, implicând Comisia și ulterior Curtea de Justiție a Uniunii Europene? După un an de eșec recurent suntem pregătiți inclusiv pentru o confruntare juridică cu implicații politice? Premierul român avansa săptămâna trecută, în faţa presei străine, că <e cazul să avem un Consiliu European extraordinar, în care să discutăm foarte sincer ce se întâmplă, cum putem reacţiona pentru a susţine politicile pro-europene, în aşa fel încât asemenea cazuri care erodează politica europeană să nu ţină captive politicile de integrare>.”

Manuel Donescu este avocat, expert în relații internaționale, fost diplomat cu misiuni permanente la Tokyo și Beijing.

Articolul integral poate fi citit AICI.

Sursa foto: superstock.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *